15.3.07

Lys i tunnelen

Det begynner å bli en stund siden Wilcos forrige studioplate "A ghost is born" kom ut. Jeff Tweedy har spilt mye solo (dokumentert på live-DVDen "Sunken treasure" som kom i fjor), mens bandet har vært opptatt med turnering, liveplate, sideprosjekter og innspillingen av ny plate, "Sky blue sky" som kommer i Mai. Er du en av de som venter i spenning på nytt stoff - det første studiomaterialet med ny, utvidet besetning - kan du nå høre smakebiten "What light" som blir å finne på den nye plata. Du kan dessuten se opptak av låta "Side with the seeds" (som også vil være å finne på plata) fra bandets øvingsrom i Chicago her.

Verdens poesidag


Det er verdens poesidag førstkommende onsdag, den 21. mars, og vi vil gjerne slå et slag for poesien! Poesi er en viktig del av det musikalske uttrykk, ofte danner den også utgangspunktet for musikk. Men i stedet for å gå inn på dette feltet, vil vi trekke fram ett eksempel på poesi som er parret med allerede eksisterende musikkstykker. En av de fremste eksponentene for denne formen for kombinasjonskunst er Jan Erik Vold. I "Storytellers: en begrunnet antologi" tar han for seg dikt av ulike norske og internasjonale poeter, bl.a. Henrik Wergeland, Kristoffer Uppdal, Wallace Stevens, Paul Celan og Gunnar Ekelöf - diktene er oversatt og leses av Vold selv og tilføres musikk fra mer eller mindre kjente jazzlåter. For eksempel har Wergelands "Til foraaret" fått tonefølge av Richard Rogers "It might as well be spring", D.H. Lawrences "Dødsbåten" av Irving Berlins "How deep is the ocean", og Claes Gills "Fra en blind manns levnet" av Eric Dolphys "245". Noen av melodiene og flere av arrangementene står også ensemblets eminente kapellmester, Egil Kapstad for. Plata nytes best sammen med praktboka med samme navn hvor alle tekstene er gjengitt med innsiktsfulle introduksjoner av entusiasten Vold, og som dessuten inneholder flott illustrerte portretter av poetene begått av Steffen Kvernland.

Plata i biblioteket

Boka i biblioteket

13.3.07

Vårlåter




Her kan du høre mye fin popmusikk mens du sjekker ut bloggen og myser mot vårsola fra vinduet, eventuelt trekker for gardina for å se bedre. Dette er den første i en rekke spillelister som vil dukke opp etterhvert, hvor vi vil gi deg musikk både med relativt ukjente og mer etablerte navn - en blanding av lokale og internasjonale størrelser!

På den første lista finner du bl.a. The Shins, Lee "Scratch" Perry, fri-improvisatørene Derek Bailey/Han Bennink og plateaktuelle Dinosaur Jr (med en smakebit fra deres nye plate). Inkludert er ellers nytt materiale med den lovende iren Patrick Wolf (som bl.a. synger duett med Marianne Faithful på den siste plata si), Atlantakvintetten Deerhunter og den bassløse powertrioen Deerhoof (som dyrker et særegent uttrykk som er blitt karakterisert som indie-prog(!)). I tillegg har vi med flere Trondheimsband - alt fra Keep of Kalessin, Gode Ord Dør Sist, KaRL BaRX, Youth Pictures of Florence Henderson og Tuna Laguna til stjerneskuddene New Violators og The Lionheart Brothers. De to sistnevnte er for tida på visitt i USA for å vise seg fram på bransjetreffet South by Southwest i Austin, Texas, og gjør i samme slengen flere konserter i New York. Forhåndsomtalen når det gjelder New Violators har for øvrig ikke vært snau - en helside i Manhattans kulturbibel Village Voice er ikke til å kimse av. Adresseavisa har utsendte medarbeidere i New York slik at du kan se hvordan konserten fortonte seg her.

12.3.07

Soldier of the heart


Judee Sill var en uvanlig begavet låtskriver, sanger, gitarist og pianist, som ga ut bare to plater før hun døde i 1979. "Judee Sill" fra 1971 (med hennes eneste nesten-hit, "Jesus was a crossmaker" produsert av Graham Nash) og "Heart food" fra 1973 er samlet på plata "Abracadabra: the Asylum years" som kom ut i fjor, og som selvfølgelig er å finne i vår samling. Sill hadde et utrolig liv med nok fascinerende detaljer til tjukke biografier, men til tross for dette og selv om interessen for obskure folkartister fra 70-tallet øker, forblir hun relativt ukjent. Nedenfor kan du se et prov på hennes kvaliteter, i et opptak fra BBC programmet "The Old Grey Whistle Test" gjort i 1973.

8.3.07

Women of the world...take over!

Med denne oppfordringen hentet fra åpningssporet på Jim O'Rourkes fantastiske plate "Eureka", slår vi an tonen for den internasjonale kvinnedagen i dag 8. mars! I anledning dagen har vi laget en utstilling hvor vi fremhever utmerkede representanter for kvinnestanden. Alt fra Patsy Cline, Gillian Welch og Sleater Kinney via Inger Lise Rypdal, Maja Ratkje og Alice Coltrane, til Hildegard von Bingen og Missy Elliott er representert.

Vi vil forøvrig benytte anldningen til å reklamere for en notorisk kvinnebedårer.
Serge Gainsbourg produserte fabelaktig mangslungen musikk i rundt 30 år før han trakk seg tilbake for å nyte sine lidenskaper: piker, vin og sigaretter. Det beste er samlet på "Initials S.G." som vi nylig har tilført samlinga vår. Her finner du hans berømte "Je T'Aime Moi Non Plus" med forførerisk hviskevokal av Jane Birkin, i tillegg til duetter med Brigitte Bardot og Catherine Deneuve, blant mye annet. Låtmaterialet spenner fra reinspikka fransk visepop til jazza nattklubbmusikk og funk, og man kan høre at både Tindersticks og
Jarvis Cocker i Pulp har henta inspirasjon fra mannen. Anbefales!

5.3.07

Sniklytting

Hvis du lurer på hvordan Sissy Wish sin nye plate "Beauties never die" høres ut, kan du sniklytte her via Platekompaniets nettsider. Liker du det du hører kan vi opplyse om at plata er i handelen fra i dag, dessuten vil den bli å finne i vår samling etterhvert. Siri Wåhlberg har tidligere gitt ut 2 plater under Sissy Wish-navnet, biblioteket har begge to - sjekk utlånsstatus her.