30.5.07

T.I.

Sørstatsrapperen T.I. sto bak et av fjorårets beste hip-hopalbum med "King". Han er ellers kjent for å ha bidratt på Justin Timberlakes siste plate "FutureSex/LoveSounds", i tillegg til gjesteopptredener på låter med Nelly, Brandy og R.Kelly. I juli kommer hans nye fullengder "T.I. vs. T.I.P." - en tittel som reflekterer en viss indre kamp, noe som også er tydelig i videoen til den første singelen derfra, "Big things poppin'".



24.5.07

Dance to the music!




Funkpionerene Sly and the Family Stone ga i årene 1967-1974 ut et kobbel av plater proppet med fantastisk musikk. Nå har disse platene ders kommet i lydforbedrede og ekstrasporinfiserte utgaver, og det er ingenting vi vil anbefale varmere enn at alle med det minste snev av musikkinteresse låner øre til dette fyrverkeriet av et band. Flere av platene kan lånes hos oss, og noe av musikken kan høres på bandets hjemmeside eller MySpace-side. Vi hjelper også til ved å legge ut et videoklipp hvor de framfører en medley bestående av noen av deres mest kjente låter. Dance to the music!

Trondheim jazzfestival

Det har vært arrangert jazzfestival årlig i Trondheim siden 1994, men i år er første gang Trondheim jazzfestival legges til vårhalvåret. 29. mai til 2. juni kan du få med deg konserter og workshops med en fin blanding av unge, lovende og store, mer etablerte navn. Du kan sjekke ut hele programmet på festivalens hjemmesider, men vi synes det er naturlig å trekke fram verdensstjernen Jan Garbarek, amerikanske Uri Cane Bedrock Trio, trondheimsbassist Mats Eilertsen med sin gruppe Turanga og den lokale eksperimentvillige støyjazzduoen Bladed. Dessuten vil vi oppfordre publikum om å få med seg konsertene med elever fra jazzlinja i Trondheim - en glimrende anledning til å ta tempen på norsk jazzs framtid!

7.5.07

Thrash!

80-tallet var blant mye annet thrashmetallens storhetstid. Banda som opererte innen genren spilte musikk som var mer aggressiv, kompleks, raskere og mer teknisk utfordrende enn tidligere metallavarter. Bak de aller største navnene som Metallica, Slayer, Megadeth og Anthrax, fantes dusinvis av mindre kjente men minst like gode band.


Sveitsiske Celtic Frost ble dannet i 1984 på restene av ekstremmetallbandet Hellhammer, og var viktige for dannelsen av mange band innen thrash-, black- og deathmetallgenrene. Annihilator fra Vancouver, Canada, gjorde et par fine album rundt 1990, med mye virutuost gitararbeid av Jeff Waters som også komponerte all musikken. Helloween er et band kanskje flere kjenner til, de hadde t.o.m. et par hits (noen som husker "Dr. Stein"?). De ga ut "Keeper of the seven keys" i 2 deler i 1987 og 88, før deres musikalske leder, gitaristen Kai Hansen brøt ut og dannet Gamma Ray. Et av bandene som lenge befant seg på grensen til kommersielt gjennombrudd uten å nå helt opp, var Testament fra San Fransisco. Deres to første utgivelser "The Legacy" (1987) og "The New Order" (1988) regnes som trashklassikere. Hør et eksempel på Testaments tidlige produksjon, "Over the wall" fra "The Legacy", nedenfor.





Musikkavdelinga har nylig også gått til anskaffelse av dokumentarfilmen "Metal: a headbanger's journey", som går antropologisk til verks og tar for seg metallen som subkultur. I filmen møter du fans og utøvere som reflekterer over metallkulturen. Hos oss finner du dessuten perler både innen thrash og de fleste andre metallgenre. Les også gjerne mer om thrash i Garry Sharpe-Youngs bok "The A-Z of Thrash Metal" (hvor det medfølger cd med lydeksempler fra genren), eller her!

3.5.07

Anekdoten på Trondheimsbesøk

Har du sansen for lange instrumentalpartier, fete riff, pompøs melankoli og fiffige taktvridninger bør du kjenne din besøkelsestid i helga. Det svenske progbandet Anekdoten er nemlig på norgestur: de spiller på Hulen i Bergen i kveld og på Blæst i Trondheim i morgen kveld. Anekdoten har eksistert siden 1991 og ser ut til å være i bedre form enn noensinne på sin ferske plate "A time of day". Ta en titt på videoopptak av bandet, og hør et generøst potpourri av de nye låtene på bandets MySpace-side.

2.5.07

Ny supergruppe

Et overraskende samarbeid mellom den høyt respekterte tyske elektronikaduoen Mouse on mars og The Falls notorisk humørsyke frontmann Mark E. Smith (les et morsomt intervju med mannen her), har resultert i Von Sudenfed. Plata "Tromatic reflexxions" slippes 21. mai, men i forkant har det kommet en 12 tommers vinylplate hvor man bl.a. kan finne "Fledermaus can't get enough" - en låt som har potensiale til å bli en skikkelig dansegolv-killer! Her er videoen som ser mest ut som en audition til Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd.