23.8.07

Melodramaets mestere

60-tallets kanskje aller beste "girl-group", The Shangri-Las, spesialiserte seg på hjerteskjærende melodramaer om ulykkelig tenåringskjærlighet. Som f.eks. i deres mest kjente låt, "Leader of the pack" (senere også en hit med sminkerockerne Twisted Sister) hvor motorsykkelkjæresten forulykker til akkompagnement av motordur og hvinende dekk. The Shangri-Las tøffe, gatesmarte image skilte dem kraftig fra de fleste andre av 60-tallets jentegrupper (bare tenk på The Supremes uskyldsrene framtoning), og bidro nok til at de appelerte til og inspirerte tøffinger som Blondie, The Damned, New York Dolls og Aerosmith (sistnevnte spilte inn en versjon av jentenes debutsingel, "Remember (Walking in the sand)" i 1980).

Her kan du nyte "Out in the streets", an annen av The Shangri-Las signaturlåter, i perfekt melodramatisk innpakning!



Musikk med The Shangri-Las i biblioteket

22.8.07

Heltene faller fra

Produsenten, låtskriveren, og sangeren med tidenes fløyelsbaryton, Lee Hazlewood, døde av nyrekreft den 4. august 78 år gammel. Hazlewood fikk vite at kreften var dødelig allerede i 2005, men det hindret han ikke i å reise rundt å gjøre intervjuer for å promotere sin siste plate, "Cake or death" som kom ut i fjor. Han er nok mest kjent for å stå bak hitlåter for twang-gitaristen Duane Eddy på 50-tallet (se Duane fortelle om Lee her) og Nancy Sinatra på 60-tallet (bl.a. "These boots are made for walkin'"), i tillegg til å gjøre flere duetter med sistnevnte, men hadde en lang, mangfoldig og interessant karriere på egen hånd.

Nedenfor ser du Lee og hans partner gjøre entrée på spektakulært vis i "Hey cowboy", et klipp fra filmen "Cowboy in Sweden" som senere også ble til plate med samme navn. Filmen og plata er innspilt i Sverige hvor Lee tilbrakte trivdes godt og tilbrakte noen år av 70-tallet, og låta er en duett med svenske Nina Lizell. Plata/filmen inneholder for øvrig også en fabelaktig versjon av "Vem kan segla forutan vind", filmklippet kan beskues her.

Musikk med Lee Hazlewood i biblioteket

9.8.07

Festivalsommer 2

Festivalsommeren er på hell, men et av sesongens høydepunkter, Øyafestivalen, gjenstår. Festivalen, som finner sted i middelalderparken i tjukkeste Oslo, starta med klubbkonserter rundt omkring i byen på tirsdag og er ikke over før sent lørdag kveld. Som vanlig er det et imponerende program festivalen har satt sammen, med japanske Boredoms, Tool, Devendra Banhart, Lily Allen, The Jesus and Mary Chain, Roky Ericson, Tinariwen, Melvins og Primal Scream som noen av de største navnene. Platene kan du låne hos oss!

Ett av norges heftigste band for tida, Shining, sto på scenen i går ettermiddag og formidlet sin intense hybrid av jazz og progrock (se opptredenen her). For å få en ide om hvor Shining har hentet inspirasjon til musikken sin fra, anbefaler vi å ta en titt på følgende opptak, gjort i et av NRKs radiostudio tidligere i år, hvor gutta framfører King Crimsons klassiske "21st century schizoid man" på meget overbevisende vis.





Plater med Shining i biblioteket.
Hør mer musikk av Shining på MySpace.

Følg med på konsertene under Øyafestivalen her.

2.8.07

Gullrekke

Vi har satt sammen en spilleliste med låter du kan berike deg og dine omgivelser med. Gullrekka består bl.a. av legendarisk norsk hardcore (Life...but how to live it?), legendarisk jentepunk (The Slits), obskure trondheimsband (Aptorian Demon, No Life Orchestra, Kawaii), ikke fullt så obskure trondheimsband (Dog&Sky, Erlend Ropstad, Øyvind Holm), storbudsjetts-hip-hop (J. Dilla, MF Doom/Ghostface Killah), gullalder-hip-hop (The Pharcyde), stax-soul (Staple Singers, Eddie Floyd), både skakk og duvende elektronika (Matthew Dear, Prins Thomas/Studio), drømmepop (New Pornographers, The Blue Nile, Robert Wyatt), knallhard funk (James Brown), og flere avarter av folkmusikk! (Iron & Wine, Jens Erik Eriksson, Bill Callahan).