19.10.09

Eggende rytmer

Den særegne ethio-jazzens far Mulatu Astatke får, etter 40 år som aktiv musiker og komponist, endelig litt av den hederen han fortjener. Astatke dannet sitt første band i New York på slutten av 50-tallet etter å ha studert på Berklee i Boston. The Ethiopian Quintet besto av han selv, afro-amerikanske og puertorikanske musikere. Her kombinerte han etiopiske melodier med vestlige instrumenter og 12-tonesystemet. Misjonen var å understreke de afrikanske røttene til den latinamerikanske musikken.

Mot slutten av 60-tallet returnerte Astatke til Addis Abeba og ble en sentral aktør i undergrunnsscenen som blandet jazz og etiopiske melodier med mer moderne musikkformer som vestlig pop, soul og funk, en scene som begynte å produsere og gi ut plater selv i det undertrykte og strengt regulerte Etiopiske regimet under diktator Mengistu Haile Mariam på 70-tallet. Astatke måtte dermed ut for å få uttrykt seg, og reiste bl.a. til Nigeria hvor han var vitne til sjelsettende konserter med Fela Kuti og Sun Ra. Senere har musikken hans blitt kjent gjennom CD-serien Ethiopiques, og spesielt gjennom Jim Jarmuschs film Broken flowers, hvor musikken hans ble brukt i utstrakt grad.

I år står Astatke bak den flotte plata Inspiration information, hvor han har med seg det engelske kollektivet The Heliocentrics. De har henta navnet sitt, og mye inspirasjon fra en av Astatkes forbilder, Sun Ra, og inkorporerer elementer fra hip-hop, funk, jazz. psykedelia, elektronika, trip-hop, avant-garde og etnisk musikk i sin sound. Her er et opptak som demonstrerer samarbeidets vellykkethet til fulle. Sjefen sjøl står bak vibrafonen på "Yekermo sew" i et opptak gjort i London i fjor vår.




Mulatu Astatke i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar