29.8.11

Undersøkende, futuristisk rap

Shabazz Palaces har vært en av årets mest positive overraskelser for oss så langt. Debutplata Black Up kom ut på grønsjens hjemlabel Sub Pop tidligere i år (den første rapskiva på selskapet noensinne), og krever sin mann, men man belønnes så ettertrykkelig for tålmodigheten. Etter to-tre runder begynner groovet å sitte, men den store pay off'en må du vente lengre på. Etter et titalls runder på spilleren er vi solgt, uten å være i nærheten av lei.

Selv om det er snakk om en LP-debut her (etter to mini-album, og soundtracket til en film om limsniffing i Kenya(!)), er det langt fra uerfarne folk vi har med å gjøre. Hovedmann er Palaceer Lazaro, også kjent som Ishmael "Butterfly" Butler, med fortid i feel good-rapperne Digable Planets.

Her er en av de råeste låtene på plata, "Are you... Can you... Were you (Felt)".

Shabazz Palaces - Are you... Can you... Were you (Felt)


Shabazz Palaces i samlinga
Digable Planets i samlinga


25.8.11

Ferskvare fra favorittdame

"Cruel" er den andre låta vi får høre fra St. Vincents kommende album Strange Mercy. Den ledsages av en usedvanlig lekker og småmakaber (som ofte er gjennomgangsmelodien til St. Vincent) video som just har hatt verdenspremiere. Du kan se den under, og lese Annie Clarks erfaringer fra videoinnspillingen her. Vi kan nesten ikke vente plata slippes den 9/9.

I tilfelle du ikke fikk med deg den vanedannende "Surgeon" slenger vi med en nedlastbar utgave av den i samme slengen. De to første soloplatene til Annie Clark finner du naturligvis i samlinga vår, hvor Strange Mercy også vil finne sin like naturlige plass når den kommer ut.













St. Vincent i samlinga

24.8.11

Høydepunkter

Pstereo 2011 er historie, og vi husker dette spesielt godt: Susanne Sundførs komplette dedikasjon til sin kunstneriske visjon, Santigold (med verdens kuleste dansere) som ble tatt på senga av det feststemte trønderske publikumet, Wannskrækks spilleglede og driv, Monolithic som fyrte til det brant i helvete, og denne karens slentrende sjarme og fantastiske låter, alene på scenen med gitaren og publikum i sin hule hånd.



The Tallest Man on Earth i samlinga

23.8.11

Månedens spilleliste


Vi er på en solid nostalgitripp i dag, med låter fra et tiår på som ga oss evige traumer, men også ekstatiske musikalske opplevelser, nemlig 90-tallet. Gjenoppdag tiåret du også gjennom spillelista vår for september, "90 bra 90-tallslåter".

18.8.11

Fuglen har lettet

Få band lener seg like mye på rytme som grunnpsinsipp i sin musikk som Dodos fra San Fransisco. Få får det til å funke like bra som dem også, og det til tross for at de bare er to stykker (gitar/vokal og trommer, supplert med en ekstra gitarist live). De fikk et lite gjennombrudd med sin andre plate, Visiter, i 2008, men har så dukket litt under radaren igjen. I år kom de med sin kanskje sterkeste plate til nå, No Color, og den flotteste låta derfra er en av våre favoritter for tida, "Going Under". Fortvil ikke hvis du ikke har fått den med deg, du kan nemlig høre den her!

Sørg også for å få med deg Dodos opptreden under årets South by Southwest.

Going Under by The Dodos by Mute-Song

Dodos i samlinga


17.8.11

Genial gullgutt

En av dem vi alltid kommer tilbake til, rett og slett fordi han lager musikk som ingen andre, er Van Dyke Parks. Kanskje fortsatt mest kjent for sitt samarbeid med Brian Wilson på den (etter sigende) endelig snart utgitte Smile, men kriminelt lite kjent som soloartist. Som sekstiåtteåring er han forsatt veldig aktiv. I år gir han ut en samling syvtommere man kan abonnere på, og reiser rundt og spiller live som aldri før.

Her fremfører han "The All Golden" (kjent i en mer kompleks versjonSong Cycle, solodebuten fra 1968) i et radiostudio i New York i fjor, all by his lonesome, og avslører en ny skjønnhet med det nedstrippede arrangementet.

Vi vil også sterkt anbefale Parks besøk hos Daytrotter tidligere i år.
Soloplatene hans kan lånes hos oss!



Van Dyke Parks i samlinga

16.8.11

Eksplosiva

Vi ble veldig sjarmert av den ambisiøse, livsbejaende indierocken (som får oss til å tenke på både American Music Club, Sonic Youth, Modest Mouse og Springsteens mest eksalterte øyeblikk) til Cymbals Eat Guitars, da de platedebuterte i 2009. Nå er oppfølgeren like rundt hjørnet, og som sist sparker de igang plata med en real mastodont. "Rifle Eyesight" klokker inn på åtte minutter, spriker i alle retninger, og fremkaller frysninger på alle de rette stedene.

Lenses Alien
slippes 29/8.












12.8.11

Topptroika

De to gamle kumpanene Jay-Z og Kanye West samarbeider om en fullengder for første gang, og skal vi tro anmelderne har vi mye godt i vente. Smakebiten "Otis" lover i alle fall godt. Kanyes teft for samples bevises nok en gang, når han utnytter en av soulmusikkens største klassikere, Otis Reddings "Try a Little Tenderness" til fulle. Når videoen i tillegg er regissert av selveste Spike Jonze, kan man vel nesten ikke be om mer.

Watch the Throne er ute 15/8, men kan høres f.eks. på WiMP nå!



Jay-Z i samlinga
Kanye West i samlinga
Spike Jonze i samlinga

11.8.11

Pstereo 2011

Midt oppe i årets Øyafestival, slår vi et slag for det som skal foregå på Marinen i Trondheim neste helg. Pstereo stiller med sterkt program i år. 28 artister fordelt på 4 scener over 2 dager pluss masse aktivitet på byens klubbscener etter mørkets frembrudd.

Vi har satt sammen en YouTube-spilleliste med liveopptredener fra alle artistene som spiller utendørs, så du kan plotte konsertruta til neste helg. Sees der!




9.8.11

Strålende mørke

Vi kaster oss på hypen som omringer Lana Del Rey. Den mørke, sensuelle sarkasmen som preger "Video Games" er noe av det mest besnærende vi har hørt på lenge. Lizzie Grant omtaler seg selv som "the gangsta Nancy Sinatra" og musikken sin som "Hollywood Pop/Sad Core" og fortsetter: "think Nina Simone singing a Cat Power song over Lil Wayne‘s track." Indeed.

Ren energi manifestert

R.E.M. både fant formen og nådde formtoppen tidlig. Høsten 1985 var de midt mellom sitt tredje og fjerde album, Fables of the Reconstruction og Lifes Rich Pageant, og nøt stadig større suksess, både som plateartister og turnerende Koblingband, selv om det kommersielle gjennombruddet ikke kom før et par år senere, med "The One I Love". Her er bandet i sin fulle utstrekning, i et konsertopptak fra et sted i Tyskland, oktober 1985, hvor de spiller materiale fra sin allerede fenomenale back-katalog, og hamler opp med både Creedence, Stones, Aerosmith og Johnny Cash underveis.

R.E.M. gir for tiden ut de tidligste platene sine i deluxeutgaver. Lifes Rich Pageant er foreløpig siste tilskudd. Få også med deg denne konserten fra høsten 1982, året før de debuterte med Murmur.



R.E.M. i samlinga

5.8.11

Field recordings

Kyle Field, surfer, tegner og musiker, på forskjellige tidspunkt delaktig i band som The Microphones, YACHT, og Rodriguez (med bl.a. M. Ward), har utgitt plate med en løs sammensetning av musikere under navnet Little Wings siden tampen av 90-tallet. Vi er veldig betatt av musikken hans, og bringer "Scuby" fra Soft Pow'r (2007) og en "Look at What the Light Did Now" i duett med Feist fra den glimrende dokumentaren om sistnevnte ved samme navn. Den kan du låne hos oss, og snart kan du låne flere av platrene til Little Wing.

Er du nysgjerrig på mer om Field kan du se denne dokumentaren fra MTV i 2004.






Look at What the Light Did Now i samlinga

4.8.11

Ja, for satan!

Vi byr på noe i nærheten av antipoden til lett og ledig sommermusikk i dag. Med fjorårets Paracleteus (=Mennesket) kompletterte det franske metallbandet Deathspell Omega sin trilogi om det teologiske aspektet ved Satan, Gud, og menneskets forhold til begge. Lite vites om bandet, som ikke utleverer opplysninger om medlemmer, sjelden gir intervjuer, og aldri spiller konserter. Likevel skjønner du med en gang øregangene dine stifter bekjentskap med faenskapen, at du er vitne til noe stort. Her er "Abscission".



Deathspell Omega i samlinga

1.8.11

I helgenens hender

Vi føler oss som vanlig helt trygge på at vi har mye godt i vente når Annie Clark gir ut sin tredje plate under aliaset St. Vincent. Enda mer overbevist blir vi etter å ha hørt "Surgeon", den første smakebiten fra Strange Mercy, som slippes 13. september. Låta kan også lastes ned helt vederlagsfritt på http://strangemercy.com

surgeon // st. vincent

St. Vincent i samlinga