28.10.14

Transform viser fram verden i Trondheim

























Denne uka avvikles festivalen Transform i Trondheim. Festivalen, som markedsfører seg som Trondheim internasjonale festival, består av en rekke konserter på flere scener i byen, men også utstillinger, seminarer og foredrag, blant annet her på Trondheim folkebibliotek. Festivalen ble arrangert for første gang i 2005 og har som mål å bygge bro mellom ulike kulturer i Trondheim, samt å vise fram mangfoldet og styrken som ligger i dette. De ønsker å bryte ned fordommer og bygge opp kunnskap.

Det største internasjonale navnet i år er Mory Kanté, som i 1987 ga ut platesuksessen Akwaba Beach. Låten Yé ké yé ké fra den plata ble en stor internasjonal hit, og nådde toppen av hitlistene i flere europeiske land. Det er en av Afrikas mestselgende låter gjennom tidene. Kanté er av griotavstamning og kommer fra Guinea på vestkysten av Afrika. Som elleveåring flyttet han til Mali, og etterhvert ble han medlem av Rail Band, sammen med blant andre Salif Keita. Da Keita forlot bandet overtok Kanté som vokalist. Konserten på Byscenen 1. november blir en trippelkonsert med – foruten Mory Kanté – også Lions of Africa og Moussa Diallo Trio. Diallo har besøkt Norge flere ganger, spesielt Vestlandet der han har flere fans.

Diallo skal også underholde et yngre publikum på Barnas Transform på biblioteket, der han skal framføre musikk og fortelle eventyr. Men biblioteket har også andre arrangement, blant annet en utstilling som heter Africa Afrika, og et foredrag om den norske løven.

Transform har et bredt program med mange ulike typer arrangement, men det er likevel musikken som er hovedfokuset til festivalen. Konseptet «DreamTeam» ble startet for noen år siden, og har vært en stor suksess så langt. I år er det Andreas Aase som skal sette sammen sitt drømmelag av musikere. Årets konsert har fått navnet «Gitar: Øst/Sør/Nord». Med seg på scenen har Aase fått Debashish Bhattacharya fra India og Derek Gripper fra Sør-Afrika. Dette blir en mulighet til å høre musikk fra tre ulike kontinenter i samspill. Aase har bakgrunn fra blant annet Sambandet, men har de siste årene gitt ut egne plater med lokal folkemusikk og egne komposisjoner. Bhattacharya er en pioner innen indisk lapsteel-gitar, han har gjort litt om på instrumentet og spiller ragamusikk på en helt ny måte. Gripper har nylig gitt ut en kritikerrost plate, One Night On Earth, der han spiller kora-musikk fra Mali på en vanlig gitar (kora er en harpe med 21 strenger).

Andre navn på festivalplakaten er blant andre Stian Carstensen, som denne gangen skal spille sammen med Yurodny, og Hot Club de Norvége, som har holdt på i 35 år og fortsatt holder koken.

Musikkavdelinga anbefaler deg å sjekke det fullstendige programmet til Transform. Dette er en mulighet til å reise langt avsted samtidig som man oppholder seg i sin egen by. Kanskje er ikke de fjerne strøkene så fjerne likevel.

– Ranja Bojer

Mory Kanté i samlinga

Stian Carstensen i samlinga

Hot Club de Norvége i samlinga








1 kommentar: