7.10.08

Syke svensker


Samla Mammas Manna var aldri riktig en del av den politiske proggbevegelsen i Sverige på 70-tallet, men det betyr ikke at de manglet politisk engasjement. De var bl.a. med å starte Rock in opposition (RIO) sammen med åndsfrendene i den engelske avant-gardegruppa Henry Cow i 1978 (Samla backet også Cowsjef Fred Frith på hans fine plate Gravity i 1979).

På den musikalske sida lånte de fra sirkusmusikk, svensk folkemusikk og visetradisjon, jazz og proggrock (ja, i Sverige skriver de prog med to g-er), og skapte et egenarta uttrykk som akkompagnerte de humoristisk-absurde tekstene. Platene deres har et utprega hjemmesnekra uttrykk, med rom for lek og improvisasjon men med sterke melodier i fokus. Hovedmann og trekkspillvirtuos Lars Hollmer har også gitt ut mange fine plater på egen hånd - du finner en samling med 3 av hans plater i samlinga vår.

Nåpr det gjelder Samla Mammas Manna er kanskje rosinen i diskografipølsa den doble CD-utgivelsen Schlagerns mystik/För äldre nybegynnare fra 1978, hvor den ene plata består av et knippe korte, tilsynelatende-enkle-men-komplekse-likevel-type låter med absurde tekster (tenk Residents eller Zappa), mens den andre består av lengre liveimprovisasjoner. Dette mesterverket kan du også låne hos oss! Her er et eksempel fra Schlagerns mystik, den nydelige "Lilla Karin".



Samla Mammas Manna i samlinga
Lars Hollmer i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar