11.8.08

Æres den som æres bør



Tributeplater blir sjelden særlig vellykkede. De høres ofte sammenrasket, fragmenterte og/eller uinspirerte ut, og savnet etter en fellesnevner når det gjelder bidragsytere, musikalsk uttrykk og stemning, er som regel stort. Dermed blir det desto hyggeligere når de faktisk fungerer. Heldigvis er det tributeplater som gjør det, og et par eksempler på det finner du i samlinga vår.

Brian Wilson og Beach Boys har mange beundrere, men hvem kan gjøre materialet interessant nok til å fengsle når vi har så flotte originallåter? Svaret er artister og band med dyp nok kjærlighet til musikken til å styre unna singlene og de mest kjente låtene og heller løfte fram mer bortgjemte deler av repertoaret. Dette fungerer utmerket på Caroline now!, som tok 3 år å ferdigstille og ble utgitt i 2000. Her finner du indielegender som Eugene Kelly (kjent fra Vaselines) og Alex Chilton (frontfiguren i Big Star), sammen med mer eller mindre etablerte navn på den alternative pophimmelen, f.eks. The High Llamas, Saint Etienne, Free Design og Stevie Jackson (fra Belle and Sebastian).

Det er kanskje ikke like opplagt at unge amerikanske indieartister slår seg sammen for å lage en hyllestplate til den ikke fullt så kredible countrypopsangeren John Denver. Men resultatet av prosjektet, som er blitt til på initiativ fra Red House Painters-sjef Mark Kozelec, er en helhetlig og kjempefin plate som får fram nye aspekter ved Denvers låter og dermed fremhever hans kvaliteter som låtskriver. Plata heter Take me home og bidragsytere er bl.a. bl.a. Bonnie Prince Billy, Low, Rachel Goswell (fra Mojave 3), Sunshine Club og selvfølgelig Red House Painters.

Hør 3 godbiter fra begge platene her, først Beach Boys så John Denver.



Beach Boys i samlinga
John Denver i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar