17.2.12

Friday on my mind

Finnes det bedre fredagslåt?

Beastie Boys mesterverk Paul's Boutique var til og begynne med en kommersiell skuffelse, i alle fall sett i forhold til den enorme suksessen de hadde med gjennombruddsplata Licence to Ill i 1986. Så skuffende var faktisk salget at plateseskapet på et tidspunkt bestemte seg for at det ikke var vits i å promotere plata lengre. De klarte likevel ikke å ødelegge for populariteten, som økte jevnt år for år, og et rykte som det trehodede trollets hovedverk nå drøyt tjue år senere.

Mye av æren for albumets kunstneriske kvaliteter kan tilskrives produsentduoen The Dust Brothers (som bl.a. også oppnådde lignende pinonerstatus noen år senere, som produsenter på Becks innflytelsesrike Odelay), som egentlig hadde tenkt musikken til sin egen instrumentalplate, men som ga den bort etter massiv overtalelse fra Mike D. og de andre. Dette forklarer tettheten i lydbildet, og den ekstensive bruken av samples som dominerer butikken, men plata fungere likevel enda bedre med rim på toppen.

Bare "Shake Your Rump" inneholder tolv forskjellige samples, fra de obligatoriske (i hip-hop-sammenheng) Sugarhill Gang og Afrika Bambaataa til Bar-Kays, The Supremes og Led Zeppelin ("Good Times, Bad Times"), uten at det blir anmasende. Et imponerende finmasket flettverk som evner og overraske oss selv noenogtjue år senere.

Vet du om enda bedre fredagslåter? Bidra til vårt spillelistesamarbeid!

Sjekk gjerne også ut denne spillelista, som vi lagde for en stund tilbake med The Dust Bros. beste bedrifter.



Beastie Boys i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar