23.1.08

Tropicalia

Ved siden av Gilberto Gil, Caetano Veloso og Os Mutantes, var Tom Zé en av de mest sentrale skikkelsene i den brasilianske Tropicaliabevegelsen som oppstod mot slutten av 60-tallet. Tropicalia innebefattet ikke bare musikk, men også andre kunstformer som teater og poesi, men musikken, som kan karakteriseres som en miks av bossanova, rock, brasiliansk folkemusikk, afrikansk musikk og portugisisk fado, er den delen av bevegelsen som i størst grad har fått fotfeste utenfor opphavslandet og har inspirert artister som Talking Heads, Beck, Of Montreal og Kurt Cobain.

Tom Zé er (i likhet med de andre nevnte) fortsatt aktiv, og kom med sin foreløpig siste plate, Danc-Eh-Sa, i 2006. Zé har levd en rastløs tilværelse siden starten av 60-tallet og arbeidet som skuespiller, poet, musikklærer og musiker, mens han underveis har gjort sporadiske framstøt som plateartist. Av alle artistene som assosieres med Tropicaliabevegelsen, er han kanskje den mest musikalsk spennende og eventyrlystne. Her kan du høre han i det lyriske hjørnet, "So (solidao)" er en innspilling fra The best of Tom Zé, som er en av to plater vi har med han i samlinga.

For den nysgjerrige vil også anbefale de glimrende samleplatene Tropicalia og Brazil 70, hvor du finner musikk med alle artistene omtalt her og mange flere.



Musikk med Tom Zé i samlinga
Musikk med Caetano Veloso i samlinga
Musikk med Gilberto Gil i samling
Musikk med Os Mutantes i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar