2.7.08

New wave of british heavy metal


Det nærmer seg for alvor et av årets definitive høydepunkt på konsertfronten når det bare er knappe 3 uker til selveste Iron Maiden står på scenen på Lerkendal Stadion i Trondheim den 22. juli (de spiller i Oslo også, på Valle Hovin den 24.). Det at bandet er ute med en greatest hits-plate og er på en greatest hits-turné demper vel ikke akkurat forventningene.

Maiden starta opp i 1976, samme år som punken for alvor begynte å gjøre seg gjeldene, og var forgrunnsfigurer innen den såkalte new wave of british heavy metal. De satte opp tempoet, kutta ned på de endeløse gitarsoloene og droppa bluesskalaen som var så dominant hos rockedinosaurer som Led Zeppelin og Black Sabbath, og skapte ny entusiasme for hard rock sammen med likesinnede band som Saxon (se en av Saxons største klassikere "Wheels of steel" i et opptak fra 1980 her) og Diamond Head (begge banda er i likhet med Maiden faktisk aktive i dag). Diamond Head var store inspirasjonskilder for bl.a. Metallica, og deres klassiker "Am I evil" som du ser i en liveutgave fra 1982 under, ble tolket av Metallica på deres Garage days revisited innspilt i 1984 (se en liveutgave fra omtrent samme tid her).

Har du enda ikke skaffet deg billett til Iron Maiden-konserten er det fremdeles håp, har du ikke bestemt deg om du skal gå er kanskje dette nok til å fjerne enhver tvil. Detta blir gøy!



Bonus: Iron Maiden reflekterer

Iron Maiden i samlinga
Saxon i samlinga
Diamond Head i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar