11.11.14

Vinteren med Vivaldi

vivaldi

Vinteren er i gang og ingenting er mer naturlig enn å fylle ørene med Antonio Vivaldis store barokkslager L`Inverno fra Le Quattro Stagiono (eller Vinteren fra De fire årstider, om du ikke er så god i italiensk).

De fire årstidene er fire fiolinkonserter skrevet av Vivaldi i 1723. Konsertserien består av Våren, sommeren, Høsten og nettopp Vinteren, som også kan påstås å være den best kjente. Dette er på alle måter ekte rocknroll-barokk. Her snakker vi dramatisk festmusikk med røde vinflekker på hvit skjorte, parykker på snei og skjemtende ord fra grov mannemunn.

Kanskje har du hørt de fire årstider på restaurant, pent og pyntelig fremført over et middelmådig stereoanlegg, mens du har inntatt middagen din i ordnede former.  De fire årstider er nemlig en av kunstmusikkens mest innspilte verker. Dermed også i svært mange tilfeller radbrukket og ødelagt, og servert på fullstendig gal måte. Først på 80-tallet begynte man i enkelte kretser å fremføre barokk-musikk med tidsriktige instrumenter og med dynamikken som trengs for å løse opp hemninger og skape datidens personlige intensitet.

Under kan du høre en kool og suggerende fremførelse av Fabio Biondi og bandet hans Europa Galante. Legg merke til at alle fiolinistene og bratsjistene står. Fabio bruker også buen sin til å slå strengene med og skaper illusjonen om klaprende tenner i vinterkulden, og mannen på tangenter tar seg store friheter i forhold til komposisjonen (noe han også har lov til i følge barokkens musikalske normer). Vivaldi skrev forresten også noen små sonetter til hver av konsertene.



Innlegget er tidligere publisert hos Deichman Musikkblogg.
Tekst: Gunnar Vilberg

De fire årstider i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar