12.9.08

The hardest working man in show business


Lever du i den villfarelse at en musikers liv er bare sex, børst og rock n' roll - et liv i sus, dus og evig rus? Da burde du ta en titt på Daniel Kraus matter-of-fact dokumentar Musician, om jazzsaksofonist Ken Vandermarks tilværelse - den viser nemlig noe ganske annet! Filmen er den andre i en serie kalt Work, som skal dokumentere den amerikanske arbeideren og dennes hverdag; den første filmen heter Sheriff, mens Professor og Preacher er etterfølgere.

Vandermark er en høyt respektert, feiret og allsidig jazzsaksofonist. Han er også en av de travleste musikerne innen improvisert musikk i dag: han har vært med på over 100 plateutgivelser med nesten 40 ensembler og tilbringer 8 måneder av året på veien. I filmen følger vi han under uglamorøse og tildels ørkesløse gjøremål som øving, flytting av utstyr, reising, venting på medmusikere og konsertarrangører, komponering og arrangering osv., som selvfølgelig kulminerer i et opptak av Vandermark som spiller et ferdigkomponert stykke musikk, og vi skjønner at det er verdt alt strevet.

I tillegg til all den fine musikken og det fascinerende ved å være flue på veggen under de mer prosaiske delene av den arbeidende musikers hverdag, er det utrolig forfriskende å se en musikkdokumentar uten snev av romantikk eller heltedyrking! Her er et klipp fra filmen hvor vi følger Vandermark i prosessen fra arrangering til ferdig musikk.



Filmen i samlinga
Ken Vandermark i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar