24.5.12

Sommersoundtrack

Nå er det så varm i Trondheim at vi tenker på sommermusikk. Noe av det første som renner oss i hug da er XTC sin sommersydende "Grass", fra deres udiskutable Todd Rundgren-produserte mesterverk Skylarking.

Med sitt seige psykedeliariff, leirbålkassegitar og tekst om "things we did on grass" er den selvskreven på ethvert sommersoundtrack.

Hvis det er en musikksjanger som tilhører sommeren mer enn noen annen er det reggae, som vi vet mange har tungt for å svelge, men likevel! Vi lukker øynene og forestiller oss hengekøya on some faraway beach med f.eks. Errol Baileys "People Get Ready", utgitt på Alvin Ranglin's GG Records, en litt bortgjemt avdeling av sjangermuseet, som vi gjerne besøker på denne tida.

Melodisterk pop skinner alltid omkapp med sola sommerstid, og humøret stiger i møtet med denne kraftkomboen. Vi velger oss Pavement, hvis låtkatalog er spekket med humørperler som "Carrot Rope", fra deres svanesang Terror Twilight. Vi danser sammen med Malkmus og gjengen, som ikke har på seg shorts, men som på karakteristisk vis har iført seg regnfrakker i solskinnet. 

Vi får også lyst til å dra langt sørover, f.eks. til Cuba, for å ta inn litt klassisk filin. Los Zafiros var best i klassen, og låtene deres savner sidestykke når det kommer til sol-stenk. Bossa Cubana! 


Vi får behov for å kjøle oss ned litt også, og Arto Lindsays svale, sjøsyke bossanova-pop gjør jobben for oss. Misjonærsønnen Lindsay, som tilbragte mange år i Brasil som ung, kommer ofte tilbake til det brasilianske låtlandskapet på platene sine. Som på "Clown" fra fantastiske Mundo Civilizado.


Etterpå setter vi på sommerlåtsamarbeidslista vi lagde i samarbeid med flere i fjor på denne tida, og tar det heeelt med ro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar