23.1.09

Temposterk stayer


Will Oldham har levert høykvalitetsvarer siden debuten i 1993 under aliaset Palace Brothers. Siden da har han gitt ut musikk under flere variasjoner over samme navn (Palace Music, Palace, og Palace Songs) før han slo seg til ro med Bonnie 'Prince' Billy i 1999 på hans kanskje mest kjente og høyest elskede album I see a darkness. På disse 15 årene har det blitt minst 20 album, en drøss med EPer og samarbeidsprosjekter med andre artister. Han har også gjort det til en sport å gjøre litt uortodokse coverlåter, bl.a. AC/DC, The Cranberrys, Mariah Carey, og hold deg fast, R. Kelly!

Oldham er kjent for å ta opp dystre temaer i tekstene sine og har en stemme som kler de nakne sangene fortreffelig og skaper en spøkelsesaktig stemning. Dette blandet med en selvironi og ravnsvart humor som tar litt brodden av det hele er Oldhams varemerke og styrke som artist. Det føreløpig siste framstøtet fra Oldham var imidlertid en sjeldent oppløftende affære; på Lie down in the light fra i fjor, bar tekstene preg av forsoning og ro, og musikken var mer utbroderende og arrangert, med instrumenter som klarinett, trombone og fiolin som fremtredende i lydbildet. Men selv om Oldham tematisk ser ut til å a funnet roen betyr ikke det at han bremser på aktiviteten: på tampen av fjoråret kom en liveplate innspilt i 2006, og i mars er han klar med en ny studioskive, Beware - det er bare å glede seg!

Her kan du høre 3 låter fra Oldham: den ekstatiske "Cat's blues" fra Palace Music-plata Viva last blues (1996), et eksempel på en coverlåt: R. Kellys "The worlds greatest" fra cover-EPen Ask forgiveness (2007) og den allsangvennlige og leirbålstemningsbefengte "So everyone" fra fjorårets Lie down in the light. Hør også et intervju med Oldham, hvor han bl.a. spiller en låt fra den kommende plata under.





Will Oldham i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar