20.1.09

Takk og amen


Reverend Gary Davis var i 30-40 år en av de fremste eksponentene innen ragtimegitartradisjonen med opphav på østkysten av USA. Som barn var han delvis blind og han mista synet helt i voksen alder. Han var selvlært som gitarist fra han begynte som 6-åring og utviklet etterhvert en svært avansert og sofistikert spillestil med inspirasjon fra gospel, marsjer, ragtime, jazz, og minstrelshow. Davis sjøl inspirerte storheter som Bob Dylan, Donovan, Jorma Kaukonen fra Jefferson Airplane, Taj Mahal og Ry Cooder, sistnevnte studerte også med Davis.

Fra midten av 20-tallet var han gatemusiker på heltid og gikk i platestudio første gang omtrent 10 år senere. Senere ble han mer interessert i gospels, ble prest og nektet å spille mer blues, men flytta til New York på 40-tallet for å preke og spille på gatehjørner i Harlem. Virkelig kjent ble han ikke før på 50-og særlig 60-tallet, under folkens oppblomstringsperiode da han bl.a. opptrådde under Newport Folk Festival.

Her har vi han på høyden av karrieren, fra den første studioturen på 30-tallet: "I belong to the band - Hallelujah!" Sjekk ut Davis tidlige innspillinger og mye annen tidlig blues i samlinga vår.




Historietime: Se morsomt klipp fra Pete Seegers tv-program Rainbow quest, hvor Davis spiller for bl.a. Donovans tindrende øyne.

Rev. Gary Davis i samlinga
Tidlig blues i samlinga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar