29.11.07

Jallaklang


Midt i strømmen av forflata og fabrikert julemusikk uten snev av engasjement, er det godt å konstatere at det fremdeles finnes folk som gidder og gjøre noe ut av det forslitte repertoaret. Jazzkvartetten The Source (Trygve Seim, Øyvind Brække, Mats Eilertsen og Per Oddvar Johansen) gidder! De har holdt sine julekonserter i 12 år nå, og kommer i år med en liveplate fra 10 års-jublileumskonserten i 2005. Følgende er saksa fra presseskrivet som fulgte med konsertene i 2005:
The Source og solister fra norske og alle andre himmelstrøk avdekker mistelteinens eksotiske myter og søker sammen i våre kjente og kjære julesanger, enten de besynges i crooner-stil, som algirsk raï, som kinesisk opera, som cabaret-sang, eller rett og slett som The Source: of Christmas.
På plata har de med seg sangerne Cheb Hocine, Anne-Lise Berntsen, Jarle Bernhoft, Lars Klevstrand og Tora Augestad samt dirigent og klaversolist Christian Eggen foran Den Kongelig Norske Marines Musikkorps i tillegg til Youssou N'Dours egyptiske Cairo Orchestra under ledelse av Fathy Salama og et ekstra knippe overraskede gjesteartister. Dette burde garantere for en forrykende opplevesle foran stereoen, og gir det mersmak skylder deg selv å oppsøke en av konsertene deres som i år når Bergen (Røkeriet, Verftet USF, 6. des. kl. 20.00), Horten (Bakketeigen kulturhus, tors. 13. des kl. 19.30), Oslo (Cosmopolite fre. 14. & lør. 15. des. kl 21.00), og Trondheim (Dokkhuset, lør. 8. des. kl. 22.00) - hvis du kan få tak i billetter. Plata (og alle The Sources plater) låner du hos oss, liveopptak kan du se nedenfor!



Plater med The Source i samlinga

26.11.07

Space out!

I morgen tirsdag 27/11 er det duket for en av årets største begivenheter på konsertfronten i Trondheim hvis du liker rockemusikk av det mer utflippa slaget. Da spiller nemlig det japanske psykedeliakollektivet Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso UFO (puh!) på Blæst. Trondheims egne Annot Rhül spiller oppvarming! Kommer du deg ikke dit kan du trøste deg med smakebiter på japanernes MySpace-side eller låne utvalgte plater hos oss. Nedenfor har du et eksempel fra plata Crystal rainbow pyramid under the stars som kom ut tidligere i år.



Plater med Acid Mothers Temple i samlinga
Plater med Annot Rhül i samlinga

22.11.07

Fragmenter


Den eksperimentelle gitaristen Sir Richard Bishop (han er ikke adlet, det er bare et artistnavn) blander elementer fra folk, sigøynermusikk, jazz, punk, indiske ragaer, nord-afrikansk og sørvest-asiatisk folkemusikk med diverse rockeformer og ender opp med et særegent uttrykk som han formidler i sine for det meste improviserte stykker. Bishop liker å turnere og har spilt med og varmet opp for folk som Devendra Banhart, Bonnie 'Prince' Billy, Bill Callahan (Smog), Low, Animal Collective, Sunn O))), Yo La Tengo og The Residents det siste året. Hans siste plate kom også i år, heter Polytheistic fragments, finnes til utlån i samlinga vår og anbefales sterkt!

Hør låter fra plata og se han spille live på MySpace-siden hans.

Brødre i blodet

Når du trodde du hadde sett alt dukker det alltid opp noe som bekrefter det motsatte!


Plater med Turbonegro i samlinga
Plater med DDE i samlinga

21.11.07

Blue-eyed soul

Kongen av blue-eyed soul er kanskje Van Morrison, Todd Rundgren eller David Bowie (dronninga er definitivt Dusty Springfield!), men helt der oppe finner du også Hall & Oates som figurerte på pop og r&b-listene med sin smoothe, men langt fra friksjonsfrie soul-pop. I løpet av en mangslungen karriere som plateartister fra debuten i 1972 og fram til i dag, har det vært flere perioder med høydepunkter. Fra 1980-82 kom det 3 plater som alle regnes som moderne klassikere: Voices, Private Eyes og H2O. På disse platene fant de virkelig formen som popsnekkere og hitleverandører, og Daryl Hall står fram som soulsanger extrordinaire. Et godt eksempel på dette er "I can't go for that (no can do)" som du kan høre nedenfor. Den finner du også på Private Eyes fra 1981. Voices og Private Eyes kan lånes hos oss, sammen med den flotte soloplata Sacred Songs som Hall ga ut i samarbeid med selveste King Crimson-sjefen Robert Fripp! Plata ble innspilt i 1977 men ble liggende på hold og ikke utgitt før i 1980 fordi plateselskapet RCA etter å ha hørt den stemplet den som "ikke-kommersiell" (det hører med til historien at de før gjennomhøringa hadde planlagt en stortilt lansering av Hall som soloartist). Sacred Songs bærer preg av større eksperimentvillighet enn Hall & Oates-platene og er kanskje en litt glemt godbit som vi vil anbefale alle og sjekke ut.



Video: Hall & Oates "Private eyes"
Video: Todd Rundgren "Black Mariah"
Video: Van Morrison & The Band "Caravan"
Video: David Bowie "Young americans"
Video: Dusty Springfield "Son of a preacher man"

19.11.07

Fräsht!

Det burde være nok og nevne navn som Peter Björn and John, Studio, Jens Lekman, Anna Ternheim, Robyn, Marit Bergman, Dungen, The Knife og Jose Gonzalez for å skjønne at det skjer mye spennende innen svensk pop for tida. To relative nykommere som med sine nye plater bekrefter dette, er The Tough Alliance og Anna Järvinen (riktignok er hun født i Finland, men har vokst opp og bor i Sverige). Sistnevnte har fått panegyriske omtaler av sitt dedutalbum Jag fikk feeling som kom i høst og betegnes som det friskeste som har skjedd svenskspråklig pop siden Håkan Hellström. The Tough Alliance, som slapp sin tredje plate A new chance i vår, henter inspirasjon både fra sofistikert 60-tallspop a-la The Zombies, house og disco for å skape en fengende, dansbar og intrikat hybrid som fungerer like bra til lytting som til dansing (ikke ulikt Studio som kom med den fabelaktige Yearbook 1 tidligere i år). Her er videoer til singler fra hver av platene. Alle de omtalte artistene i dette innlegget finner du dessuten plater av i samlinga vår!



12.11.07

Ønskereprise

Vi har snakket pent om Noah Lennox' Panda Bear-prosjekt før her på bloggen, men nedtrykte av høstregn og slapsføre kan vi kan ikke dy oss fra å trekke fram den makeløse solskinnspopperlen "Comfy in Nautica" fra albumet Person pitch som kom tidligere i år. Uimotståelig!

Apocalypse now?

Og i avdelingen for lite spilt men veldig bra musikk har vi nå kommet til engelskmennene som har levd i eksil i Amsterdam siden midten av 80-tallet og kaller seg The Legendary Pink Dots! Siden oppstarten rundt 1980 har den karismatiske frontfiguren Edward Ka-Spel, multiinstrumentalisten The Silver Man og co. holdt seg trofast i undergrunnen og vunnet stadig flere dedikerte fans. De holder fremdeles koken, men mye av det beste materialet deres ble utgitt rundt 1990. På platene Crushed Velvet Apocalypse (1990) og The Maria Dimension (1991) finner du vakker melodisk pop, klassisk inspirerte instrumentaler, mørk industriell psykedelia og apokalyptiske visjoner i en mystisk blanding som vil fascinere selv den mest blaserte lytter. De var også tidlig ute med bruk av sampling og dataelementer i musikken sin uten at de har fått særlig kreditt for det. Her er dottene i det lyriske hjørnet når de erklærer "I love you in your tragic beauty" som er åpningssporet på Crushed Velvet Apocalypse. Platene kan du selvsagt låne hos oss!

Bonus: Last ned konsertopptak med LPD gratis OG lovlig her.



Plater med The Legendary Pink Dots i biblioteket