30.9.08

Rånerock


The Dictators er ett av de få banda som er blitt forunt hedersbetegnelsen Proto-punk - naturlige forløpere til punken. Rock n' rollentusiast Steven Van Zandt sa det godt da han karakteriserte The Dictators som "[...] the connective tissue between the eras of The MC5, Stooges, NY Dolls, and the punk explosion of the mid to late 1970's".

Bandet hadde sin mest klassiske periode mellom 1975 og 1978, med debutplata Go girl crazy! som det klare høydepunktet. Her bedriver gutta både satire over og forherligelse av rock n' roll-livet, med typisk low-browtematikk som wrestling, biler, damer, tv og fast-food. Plata fikk lunkne anmeldelser da den kom ut, de ble ikke spilt på radio, og store deler av publikum forsto ikke vitsene deres. Dermed ble karrieren kort, selv om de gjenoppsto i 1991 og fremdeles turnerer sporadisk og gir ut plater en sjelden gang. Gitarist og vokalist Ross "The Boss" Funichello var for øvrig også med å danne det fullkoment latterlige machometalbandet Manowar.

Her er de med et spor fra debuten, den meget underholdende "(I live for) Cars & girls".



The Dictators i samlinga

29.9.08

Fort og hardt


27 minutter fordelt på 8 låter er alt enkelte trenger for å uttrykke seg. Men så er da uttrytkket på Oslobandet Snöras nyeste plate, Plague waters, av det slaget som nytes best i små doser. Referanser kan være f.eks. The Jesus Lizard, Hüsker Dü, eller JR Ewing. Prov på den mektige og intense musikken finner du på MySpacesiden deres, eller du sjekke liveutgaven her, i et opptak fra Lyon i Frankrike i fjor sommer.



Snöras i samlinga
The Jesus Lizard i samlinga
Hüsker Dü i samlinga
JR Ewing i samlinga

24.9.08

Datatrøbbel


Blogging er som kjent gøy, det kan være en ganske oppslukende aktivitet og det er lett å skjønne at man kan bli litt ivrig. Det fikk Bradford Cox, alias Atlas Sound og primus motor i det utmerkede bandet Deerhunter, erfare nylig.

Cox er altså en pasjonert blogger som bl.a. bruker verktøyet til å dokumentere sine musikalske aktiviteter, legge ut smakebiter fra kommende utgivelser, demoer og musikk han ikke gir ut på annet vis. Dessverre var det noen som klarte å hacke seg inn i (den riktignok ubeskyttede) mediafolderen hans, hvor det uferdige materialet til de kommende platene til Deerhunter og Atlas Sound lå, og legge det ut på nettet til allmen forlystelse. Dette resulterte i at Deerhunters uferdige nye plate, som skulle kommet ut senere i høst, ble lagt ut for nedlasting på iTunes for noen uker siden, og antakelig vil komme i en bearbeidet utgave på et senere tidspunkt.

Det kan vi bare se fram til, men i mellomtiden kan vi kose oss med 2 låter fra Deerhunters kommende plate, Microcastle, på deres MySpaceside. Nedenfor ser du de samme to låtene framført live på Channel M i Manchester, England i sommer. Cryprograms, plata de ga ut i fjor, kan du låne hos oss, det samme gjelder Atlas Sounds Let the blind lead those who can see but cannot feel som kom tidligere i år.



Bonus: MP3 Atlas Sound: "Holiday"
Last ned "Little Kids", henta fra Deerhunters nye plate

Deerhunter i samlinga
Atlas Sound i samlinga

23.9.08

Vakkert, vevert og vemodig


Drømmepopuoen Beach House fra Baltimore, USA har 2 plater på samvittigheten så langt, den siste, Devotion, kom tidligere i år og kan lånes hos oss. Nå er de ute med sin første 7-tommer, den vakre "Used to be" som ble innspilt etter sommerens turné - den kan du ikke låne hos oss, men vi vil gjerne at du får høre den, så her er den! I tillegg slenger vi på nydelige "D.A.R.L.I.N.G." fra Devotion.




Beach House-videoer
Beach House-musikk

Se låta Beach House skrev på toget mellom Bergen og Oslo og framførte på Oslo S. etter utfordring fra Lydverket.

Bonus: MP3, Beach House "Gila" (første singel fra Devotion).

Beach House i samlinga

22.9.08

Rolig spill


Berlineren Manuel Göttsching var med og danne ett av krautrockens viktigste band, Ash Ra Tempel (senere Ashra), men ble enda mer toneangivende med ett prosjekt han ga ut under eget navn. Musikken på E2-E4 (tittelen er henta fra sjakkterminologien og er åpningstrekket i et kjent åpningssystem kalt gioco piano - rolig spill - en tittel som passer utmerket på den møysommelige og saktestigende musikken) ble innspilt i 1981, dagen før han skulle ha konsert i Hamburg med mangeårig samarbeidspartner Klaus Schulze, fordi han ville ha noe å høre på under flyreisen dit. Dermed ble en av de viktigste grunnsteinene til moderne housemusikk og elektronika født, men fordi han ikke hadde tanke for at musikken skulle være til annet enn eget bruk, ble ikke plata utgitt før i 3 år senere i 1984. Nå er plata kommet i en fin 25-års jubileumsutgave etter mange år utilgjengelig på markedet.

Her er et 10-minutters utdraget fra plata som i sin helhet strekker seg ove 50 minutter til. Du kan også laste ned og høre mer Göttschingrelatert musikk på Ashras hjemmesider.



Bonus: E2-E4, del 1

Ash Ra Tempel i samlinga
Ashra i samlinga
Manuel Göttsching i samlinga

19.9.08

Zombiene kommer


Det er enda en stund til bandet lever opp til navnet som levende døde, men The Zombies begynner vel å tøye strikken i sitt 47ende år som band. Gjenforeningsturnéene de har hatt de siste årene har vært strålende suksesser med flotte omtaler og mange lykkelige fans, og fredag 26. sept. spiller de i Trondheim, 44 år etter første konsert i byen. Faktisk var Norgesturnéen i 1964 deres første utenlandsturné, og deres første store hit, "She's not there", gikk til topps på Billboardlista i USA på samme tid.

Siden ga de ut ett av 60-åras ubestridte mesterverk, Odyssey and oracle i 1968, og fikk sin andre store hit med "Time of the season" ett år senere når bandmedlemmene hadde gått hver til sitt og gitt opp hele bandet pga manglende suksess.

Men enten du er for ung eller var for ung da til å ha opplevd dem i levende live har du sjansen nå! Er du nysgjerrig på hvordan de låter kan du låne Odyssey & oracle pluss en samling med singler inkludert "She's not there" hos oss. Vil du vite hvordan de låter nå kan du se og høre det her hvor de framfører en av låtene fra O&O, "A rose for Emily" live i London i 2006.



Bonus: Se en timeslang konsert med The Zombies

The Zombies i samlinga

18.9.08

Ranheimsrock


Mens vi er på nyhetsfronten: Eksiltrønderne og lokalpatriotene i Ranheim slipper sitt andre album, Norwegian wood, i disse dager. Trioen, som har bakgrunn i gamle Trondheimsfavoritter som Israelvis, Hedge Hog og DEL, har attpåtil spilt inn skiva i studio hos lydguru og analogentusiast Steve Albini i Chicago (hvor for øvrig også en annen kjent Trondheimstrio nylig har vært). Her er "Deer goat, jux", en forsmak på plata som straks blir å finne i samlinga vår - i mellomtida kan du jo låne deres forrige plate, Rock & science, slettes ikke dårlig den heller!



Ranheim i samlinga

17.9.08

Ferskt fra favoritter


Ett av de senere års beste og mest særegne rockeband, TV on the Radio, har gitt ut fantastiske plater i flere år. Dermed er det naturlig å forvente mye av den nye plata, Dear Science, som slippes førstkommende mandag - ikke minst etter å ha hørt singelen "Golden age" som du kan se videoen til under. Få også med deg enda et spor fra plata på TVOTRs hjemmeside og ett til lengst ned i denne posten. Lån platene hos oss!



Bonus: TV on the Radio "Love dog"

TV on the Radio i samlinga

16.9.08

Nytt fra KaRL BaRX

foto: Hanna S. Tønsberg

13. oktober er slippdatoen for Trondheims friske indiepopkollektiv KaRL BaRX sitt nye studioprodukt, A produkt of imagination. Første video fra plata, "KaRL BaRX Part one" er et energisk og fengende stykke popmusikk som skaper forventninger til plata. Blir du sulten på mer kan du høre både gammelt og nytt stoff både på KaRL BaRXs hjemmeside og MySpaceside. Mens du venter anbefaler vi og sjekke ut deres forrige langspiller, The secret songs of Karl Barx, som du finner i samlinga vår.



KaRL BaRX i samlinga

15.9.08

Kjøremusikk


Amerikanske Chromatics gikk fra å være bråkete punk til cinematisk elektronikapop i løpet av et par plater og noen utskiftninger på medlemssiden. Deres hittil siste plate, Night Drive fra 2007, er en deilig reise i et kjølig musikalsk landskap, og noe vi gjerne anbefaler. Her er "The Killing Spree", et av platas korteste spor, akkompagnert av nydelige svart/hvittbilder.



Chromatics har også gjort seg bemerket med gode coverlåter, her er Springsteenlåta "I'm on fire" og Kate Bushs "Running up that hill" i skjønn forening, sistnevnte finnes også på Night Drive.



Bonus: Chromatics knallferske 4-sporsdemo, "Lady".

Chromatics i samlinga

12.9.08

The hardest working man in show business


Lever du i den villfarelse at en musikers liv er bare sex, børst og rock n' roll - et liv i sus, dus og evig rus? Da burde du ta en titt på Daniel Kraus matter-of-fact dokumentar Musician, om jazzsaksofonist Ken Vandermarks tilværelse - den viser nemlig noe ganske annet! Filmen er den andre i en serie kalt Work, som skal dokumentere den amerikanske arbeideren og dennes hverdag; den første filmen heter Sheriff, mens Professor og Preacher er etterfølgere.

Vandermark er en høyt respektert, feiret og allsidig jazzsaksofonist. Han er også en av de travleste musikerne innen improvisert musikk i dag: han har vært med på over 100 plateutgivelser med nesten 40 ensembler og tilbringer 8 måneder av året på veien. I filmen følger vi han under uglamorøse og tildels ørkesløse gjøremål som øving, flytting av utstyr, reising, venting på medmusikere og konsertarrangører, komponering og arrangering osv., som selvfølgelig kulminerer i et opptak av Vandermark som spiller et ferdigkomponert stykke musikk, og vi skjønner at det er verdt alt strevet.

I tillegg til all den fine musikken og det fascinerende ved å være flue på veggen under de mer prosaiske delene av den arbeidende musikers hverdag, er det utrolig forfriskende å se en musikkdokumentar uten snev av romantikk eller heltedyrking! Her er et klipp fra filmen hvor vi følger Vandermark i prosessen fra arrangering til ferdig musikk.



Filmen i samlinga
Ken Vandermark i samlinga

11.9.08

The missing link


I serien innflytelsesrike band altfor få har hørt om, presenterer vi idag This Heat fra Brixton, London! I den korte perioden bandet eksisterte (1976-82) ga de ut bare to album og en EP, men hele diskografien er essensielt stoff for alle som har interesse av eksperimentell rock. This Heat har blitt beskrevet som det manglende leddet mellom progrock (spesielt krautrock), post-punk, noise-rock, elektronisk musikk og post-rock (intet mindre!), og fortjener minst like mye heder som de samtidige Joy Division, Wire og Public Image Ltd. Gamle som nye fans kan nå glede seg over at platene deres er tilgjengelige igjen etter en lang periode i obskura.

Her er "Health and efficiency" fra EPen ved samme navn først utgitt i 1981. Liker det du hører kan du låne platene hos oss, har du behov for flere smakebiter finner du det på This Heats MySpace-side.



This Heat i samlinga

10.9.08

Snåle stilskapere


Lydnerdene i fransk-engelske Stereolab holder koken etter snart 20 år som band. Bandet kombinerer elementer fra krautrock, loungemusikk, 60-talls-pop og filmmusikk (Komeda, Mancini, Morricone osv.) og techno, og skapte et av 90-tallets mest originale og stilskapende uttrykk, som de har vært trofaste mot siden. Kvaliteten på platene deres har ikke alltid vært like høy, det skulle da også bare mangle med et drøyt titalls utggivelser bak seg, men mange med oss mener at årets plate, Chemical chords, er deres beste på lenge.

Vi har tatt inn 2 utgivelser fra deres rikholdige diskografi nylig: både Chemical chords og Oscillons from the Anti-Sun: en samling (trippel CD + DVD) med rariteter, singler og musikkvideoer utgitt i 2005. Disse og flere til fra Stereolab kan du låne hos oss. Her er videoen til den andre singelen fra Chemical chords, "Neon beanbag".

Neon Beanbag


Stereolab i samlinga

9.9.08

Trollmannen


Billedkvaliteten er under enhver kritikk, men lyden er grei og opptredenen så sterk at vi likevel vil presentere en av popmusikkens ytterst få genier, Todd Rundgren, i aksjon sammen med sitt band Utopia. Her gjør de en liveutgave av låta "Healer" i 1981. Rundgren, som alltid har vært en ivrig utforsker og utnytter av state-of-the-art teknologi i sin musikk, ga ut Healing, det synthbaserte albumet låta er henta fra, dette året.

En litt tøffere side av Rundgren kan du høre i "Couldn't I just tell you" fra mesterverket Something/Anything fra 1972. Sjekk for all del også ut det meste av Rundgrens mangslungne katalog, mye av det finner du i samlinga vår - klassiske saker!

Bonus: Se flere videoer fra Todd og Co. her og her!





Todd Rundgren i samlinga

5.9.08

Tøff skole


The School består av over 50 % Nordfjordinger, men starta opp i Trondheim i 2004. De slipper sin andre plate Destructive sounds på mandag - du har kanskje allerede hørt den superfengende "Radio girl" på, ja nettopp, radioen. Singelen er kanskje en indikasjon på at bandet har blitt litt mer poppete siden sist, i hvert fall er det vanskelig å motstå det klassiske synthriffet og den hakkete grooven i ei låt som høres veldig engelsk og ganske 80-talls ut. Vi ser fram til plata!



The School i samlinga

4.9.08

Sofistikert skrammel


The Walkmen viser essensen av all god rockelyrikk med tittelen på sin ferske plate You & me. Bandmedlemmene, som er barndomskamerater fra Washington D.C.-området, har spilt i diverse garasjerockband og har under navnet The Walkmen ekspandert soundet sitt mot det mer sofistikerte. Dette betyr heldigvis ikke at musikken har mister nerven som er forutsetningen for all god garasjerock, hør bare på den intense "On the water" i et fabelaktig liveopptak fra Juan's basement. Det er ikke fritt for at referanser som Nick Cave and the Bad Seeds og Tindersticks renner en i hug.



The Walkmen i samlinga

3.9.08

Supergruppa si


Jeff Tweedy og Wilco innleda et fruktbart samarbeid med den musikalske renessansemannen Jim O'Rourke under produksjonen av deres foreløpige høydepunkt Yankee hotel foxtrot for noen år tilbake. Da ble O'Rourke henta inn for å remikse plata som bandet ikke var førnøyde med (fremfor alt Tweedy sjøl - medprodusent og bandets andre låtskriver, Jay Bennett, ble jo sparka underveis i prosessen - hele denne perioden i bandets eksistens er for øvrig dokumentert i den fascinerende og smertefulle dokumentaren I am trying to break your heart som du kan låne hos oss).

Gutta fant tonen såpass at de også starta bandet Loose Fur sammen med den begava Wilcotrommisen Glenn Kotche. Resultatet av samarbeidet har så langt resultert i to veldig fine plater, hvor O'Rourke og Tweedy skriver hver sine låter, bytter på å synge dem, og rullerer på instrumenter etter forgodtbefinnende. "Hey chicken" er åpningssporet på den seneste plata Born again in the USA (morsom tittel ikke sant?) fra 2006 som du finner i samlinga vår.

Samtidig minner vi gjerne om Jim O'Rourkes fantastiske popplater, EPen Halfway to a threeway og langspillerne Eureka og Insignificance som du også kan låne hos oss. Vi som venter i spenning på neste musikalske krumspring fra mannen, håper ikke ryktet som sier at O'Rourke har trukket seg tilbake som komponist og musiker stemmer! På den annen side er det jo rimelig å unne en såpass hyperaktiv type litt laubærhviling, vi har jo litt å nyte av mens vi venter i spenning.



Loose Fur i samlinga
Jim O'Rourke i samlinga
Jeff Tweedy i samlinga
Wilco i samlinga

2.9.08

Arven etter Abba

Vi har kunnet høre den nye singelen til ex-tenåringsidol og popsmed av grovt kaliber, Marit Larsen, i et par uker nå, og det må være lov å si at den sitter som et skudd! Hva søt popmusikk angår er det vel ikke mulig å gjøre det stort bedre, og det er antagelig bare å glede seg til hun slipper oppfølgeren til Under the surface senere i år (13. okt.). Plata er døpt The Chase og singelen heter "If a song could get me you". Hør den velproduserte radioutgaven på Marits MySpaceside, og se en av 3 sjarmerende akustiske utgaver, denne innspilt på toget med medhjelpere som sørger for bl.a. fin koring og glockenspiel!



Bonus: Fram til releasen kan du høre ei ny låt hver dag her!

Marit Larsen i samlinga

1.9.08

Tilbake til ungdomsskolen

Dagens øregodt er et stykke romantisk 80-tallspopnostalgi fra franske Anthony Gonzales aka M83. "Graveyard girl" er første singel fra årets plate fra den kanten, Saturdays=youth. Her er livsbejaende vellyd pakket inn i en video om pubertetstidens traumer og melodramatiske hverdag (som vel noen og enhver kan kjenne seg igjen i).



Bonus: Helt ny video til "Kim é Jessie" her.

M83 i biblioteket