30.11.08

Funky radarpar


De musikalske begavelsene Amadou & Miriam møttes på Bamako Institute for the Young Blind i Mali i 1975, giftet seg i 1980 og starta sin felles musikalske karriere omtrent samtidig. Imidlertid ga de ikke ut sin første plate sammen før i 1999, og virkelig anerkjennelse fikk de ikke før en av den såkalte verdensmusikkens største stjerner, Manu Chao produserte Dimance a Bamako som kom ut i 2004. Siden da har de turnert verden rundt, gitt ut liveplate og DVD, varmet opp for Scissor Sisters i England og jobba med ex-Blur og Gorollaz-frontmann Damon Albarn, som introduserte dem for det europeiske rockepublikumet med deltakelse på Glastonburyfestivalen i 2007 gjennom hans Africa Express prosjekt. Albarn produserer og spiller også på deres helt ferske plate Welcome to Mali, hvor du bl.a. finner "Magossa", som du ser her i et liveopptak fra Later with Jools Holland tidligere i høst.



Amadou & Miriam i samlinga

29.11.08

Musikk for mørke kvelder


Vi tjuvstarter adventstida med et par julelåter fra mormonerne fra Minnesota, Low. Her er en stemningsmetta utgave av "Little drummer boy" fra deres glimrende EP Christmas fra 1999, og en ny julesang, "Santa's coming over." EPen og andre plater med Low låner du hos oss, sammen med et vell av julemusikk i alle genre.




Low i samlinga

27.11.08

Noe for seg selv


The Flaming Lips rører på seg igjen, og som vanlig går de ikke akkurat stille i dørene. Nå har de endelig realisert filmprosjektet Christmas on Mars som er ute i en utgave med film og filmmusikk i en innpakning. Egentlig er ikke dette noe overraskende vending for bandet; musikken deres har de senere åra vært utprega filmatisk, og de siste platene deres har lekt med filmestetikk i omslag og innhold; konseptalbumer med stor fokus på dramaturgi. I tillegg har de gjennomført mange store eksperimenter med sceneshow og plateutgivelser.

Et par eksempler: skulle du få noe særlig ut av musikken på Zaireeka måtte du skaffe deg 4 forskjellige CDer som du spilte av samtidig, for ikke å glemme rekken med happenings som ble kalt "Flaming Lips Parking Lot Experiment", hvor 40 biler ble satt opp for å danne et slags bilstereoanlegg på en parkeringsplass, hvor musikken de spilte av utgjorde rare 20 minutters dronekomposisjoner. Et sted mellom disse prosjektene og de episke senere års plateutgivelser finner vi Christmas on Mars - filmen er kanskje en kuriositet, musikken er likevel fascinerende på egen hånd, som nok et prov på bandets hvileløse virksomhet. Vi sier all ære til The Flaming Lips som tør å slå litt på stortromma (men på en utprega skakk gjør-det-selv-måte), går sine egne veier og realiserer sine prosjekter, samme hvor urealiserbare de måtte være.

Se traileren til filmen her, og se videoen til fin-fine "Waiting for superman" fra mesterverket The Soft Bulletin fra 1999 under. Christmas on Mars låner du hos oss!



The Flaming Lips i samlinga

26.11.08

Inntrengende og intenst


Få med deg fantastiske The Walkmen i den optimale settingen for deres type musikk: live! Her i et ferskt opptak fra Paradiso i Amterdam via Fabchannel. Deres siste plate You & me er en av våre klare favoritter fra året som snart er omme. Glem Madrugada, Nick Cave and The Bad Seeds, Tinderstick og Arcade Fire, her er The Walkmen!



Hør og last ned mer musikk med The Walkmen her.

The Walkmen i samlinga

25.11.08

Hyggelig bekjentskap


Det skorter neiggu ikke på god norsk popmusikk på tampen av året. Et fint eksempel på det er Magnus Moriarty™, som nylig slapp sin nye plate Perhaps interior heart politeness. Magnus Nielsen som han egentlig heter, er en av plateselskapet Metronomicon Audios ildsjeler, og medvirker på et ukjent antall plater utgitt både der og andre steder, bl.a. med Lukestar, Truls and the Trees, Now we've got members og The Samuel Jackson Five.

Stemmemessig er han snarlik både St. Thomas og Elliott Smith, men er nærmere sistnevnte i musikalsk uttrykk, uten at det skal være noen referanse; vi lar Magnus være seg sjøl lik! Den snirklete, gjennomarrangerte psykedeliske folkpopen Perhaps interior heart politeness er fylt med er uansett en av de hyggeligste overraskelsene vi har fått på platefronten på lenge.


Her er to fine låter fra plata: "Warning from the skies" og "No tale for a ferry". Begge disse kan du også laste ned gratis fra NRK Urørt.



Magnus Moriarty™ i samlinga

Tilbake i manesjen


Britney Spears nye plate Circus kommer ut 2. desember, men allerede nå kan du høre alle låtene via Britneys Imeemside. Vi inkluderer hele spillelista her så du kan gjøre deg opp en mening om plata holder samme nivå som comebackalbumet Blackout fra i fjor.

Circus finner du i samlinga vår så snart den kommer ut.



Britney Spears i samlinga

24.11.08

Essensiell arkeologi


Hedersselskapet Plastic Strip, som bl.a. har inngått en avtale med NRK om å gi ut uutgitt musikk fra deres arkiver, slår til med en boks inneholdende alt utgitt materiale av Svein Finnerud Trio. The Complete Released Works 1968-1999 inneholder 6 plateutgivelser fordelt på 3 CDer, samt 1 DVD med TV-opptredener, intervjuer, bilder og til og med en MP3-fil med et uutgitt konsertopptak fra Henie-Onstad Kunstsenter i 1971 - litt av en kraftpakke altså! Og det er som seg hør og bør, vi snakker tross alt om en av de viktigste Skandinaviske avant-gardejazzgruppene noensinne. Selskapet kom for øvrig også med en samling uutgitt materiale fra NRKs arkiver i fjor. Keep up the good work! kan vi bare si. Begge utgivelsene og mere til fra SFT låner du hos oss.

Som et eksempel på trioens storhet får du her "Alnafet Street", henta fra mesterverket Plastic sun fra 1970.



Svein Finnerud Trio i samlinga

Alternativ julekalender


Lei av den gamle sjokoladekalenderen? Til advent i år kan du få musikk hver dag til din e-postinnboks, og det fullstendig vederlagsfritt! Initiativet er tatt i Trondheim og musikken kommer fra mer og mindre kjente trønderske undergrunnsartister, som f.eks. Lasse Marhaug, Soup, Stian Westerhus og Like Rats from a Sinking Ship.

Er du enda i tvil om dette er noe for deg, kan du lese mer om kalenderen her, og blir du overbevist kan du melde deg inn i støttegrupper både på MySpace og Facebook.

21.11.08

Seige saker


Det sies at grønsjen drepte heavy metal på begynnelsen av 90-tallet. Dette er selvsagt bare tull. Mange av de såkalte grønsjbanda inkorporerte jo store doser metal i musikken sin, de utviklet den bare i en litt annen retning enn pop- og hårmetallen på slutten av 80-tallet. Ikke minst gjelder dette Alice in Chains, et knallsterkt band som har kommet litt i bakevja i forhold til f.eks. Soungarden, Nivana og Pearl Jam, men som ga ut minst to fenomenale plater tidlig på 90-tallet før heroinen tok nuven av vokalist Layne Staley som tilslutt døde av en overdose i 2002.

På åpningslåta fra debuten Facelift fra 1990, er det i alle fall ikke tvil om at metallen ligger tjukt utenpå. Her er "We die young".




Alice in Chains i samlinga

Deilig dystopi


Etter år med sporadisk virksomhet er endelig debutplata til Trondheimsbandet BC (tidligere Bitch Cassidy) her. Og hvilken plate! Et mer gjennomført og smakfult produkt skal du lete lenge etter. Det dreier seg om en forholdsvis behersket affære, men med en brennende intensitet hele veien igjennom, produksjonen er nydelig og låtene smyger seg inn under huden på deg. Det bedrives høy melodiføring i et strengt musikalsk landskap med synther og sequensere i sentrum, og sobre tekstformidlinger fra bassvokalist Andreas Elvenes, en av Trøndelags beste stemmer. Rett og slett meget bra. Måtte de nå ut til mange!

Her er et liveopptak av BC fra Betong i Oslo, 1. 11., hvor man ser at en konsert med disse gutta er en begivenhet man ikke bør gå glipp av.



BC i samlinga

20.11.08

The comeback kid


Svenske Robin Carlsson har hatt en ekstraordinær karriere i popbransjen så langt. Fra hun debuterte som tenåring i 1995 under superprodusent Max Martins vinger til hennes foreløpig siste album som selvstendig sanger, låtskriver og produsent i 2005, har det kommet tilsammen 4 plater, alle med 3 års mellomrom. De 2-3 første årene var Robyn høyt på hitlistene både i Skandinavia, England og USA, men fram til 2005 befant hun seg i en komersiell bølgedal. Nå nyter hun derimot både komersiell suksess og stor kredibilitet som autonom artist - singelen "With every heartbeat" ble nummer 1 i England i fjor, og hun er også på full fart inn i Amerikanernes bevissthet igjen med hyppig turnering og profilering av Robyn, abumet som kom ut i Europa i 2005.

Du husker kanskje det som var den første singelen fra den plata, "Be mine", i en helt annen drakt enn denne som virkelig viser Robyns vokalferdigheter. Denne versjonen blir dessuten og finne på den akustiske EPen The Cherrytree sessions som slippes eksklusivt på iTunes 3. februar sammen med 2 andre låter fra plata - noe å kose seg med mens man venter på Robyns nye plate.

Se også videoen til den nye singelen "Dream on" på MySpace.




Robyn i samlinga

19.11.08

Mektig melankoli


Når det begynner å nærme seg den mørkeste tida av året bringer vi tidenes tristessemelodi fra Randy Newman. "I think it's going to rain today" er noe av det vakreste som er festet til vinylriller. Legg spesielt merke til det omtumlende mellompartiet: en perfekt blanding av melankoli og melodiføring, romantisk Disneypomp (Newman har senere utmerket seg spesielt som filmkomponist, og har blitt brukt hyppig av nettopp Disney) og kantete modernisme.

Her er mannen og sangen i et konsertopptak fra 2004.



Randy Newman i samlinga

18.11.08

Edel vare


Sonic Youths livevideo til Daydream nation-klassikeren "Silver rocket" er et mesterstykke som makter å fange veldig mye av det som er så bra med bandet på 3 minutter og 30 sekunder. Som mange av Sonic Youths videoer har den et distinkt gjør-det-selv preg, men denne tilfører noe episk og dramatisk som gjør den ekstra heftig. Alle videoene deres finner du på DVDen Corporate ghost, "Silver rocket" finner du på den relativt ferske deluxeutgaven av 20-årsjubilanten Daydream nation, pakket med ekstraspor: demoer,liveopptak og coverlåter. Begge deler finner du selvfølgelig i samlinga vår.!




Sonic Youth i samlinga

17.11.08

Fra scratch


Ny uke, nye muligheter! Vi føler imidlertid ikke at vi står på så bar bakke at vi kan stemme i refrenget på "Learn to learn", åpningslåta på engelske The Week That Was nylig utkomne debutplate. Derimot stemmer vi gjerne i kritikerkorets overveldende positive respons på plata, og presenterer videoen til overnevnte låt nedenfor. Vi synes også det var på tide at noen finner inspirasjon i XTC og Genesis 80-tallsproduksjon.



Bonus: MP3 - The Week That Was "The story waits for no one"

The Week That Was i samlinga

14.11.08

På prøvestadiet


Ett av de absolutt tøffeste banda som dukket opp på 90-tallet var The Beta Band fra Edinburgh, Skottland. Tre barndomsvenner dannet basisen for bandet med det unike soundet, som rakk å gi ut 3 plater og en drøss med EPer og singler i løpet av sin korte levetid. I 2005 var det dessverre slutt for The Beta Band, men det er all grunn til å holde musikken deres i live! Her er åpningslåta fra det som ble deres siste plate, Heroes to zeros, "Assessement".



The Beta Band i samlinga

13.11.08

Håndverkeren Holm

Øyvind Holm er etterhvert blitt en erfaren låtsnekker med 9 album på samvittigheten, alle prosjekter medregnet. Nå er han tilbake for andre gang med konstellasjonen Deleted Waveform Gatherings. Baby warfare, deres oppfølger til Complicated view fra et par år tilbake, er ute nå på Osloselskapet Big Dipper. Musikalsk er det mer av det samme fra mannen bak Dipsomaniacs, og som sedvanlig er materialet av høy kvalitet. Se også opp for Whonderweel, Holms samarbeid med Ulf Risnes som finner veien til plate snart.

Holm & co. har ingen video klar fra den nye plata enda så vi tyr til "Emily Barratt's dead" fra debuten. Hør også flere låter fra Baby warfare på deres MySpace-side.

Les intervju med Holm i Adressa i forbindelse med plateslippet.



Øyvind Holm i samlinga
Dipsomaniacs i samlinga
Deleted Waveform Gatherings i samlinga

foto: Grete Tetli

12.11.08

Gamlisungdommen


Kristian Matsson aka The Tallest Man on Earth, fra Dalarna i Sverige, begikk en vakker og stemningsmettet folkplate tidligere i år. På Shallow grave forteller Matsson historier fra det mytologiske vesten, med kjærlighet, livet på veien og sjelekvaler som gjennomgangstema, alt tilsynelatende uten å anstrenge seg for mye. Musikken til 24-årige Mattson høres ut som den kunne vært innspilt for 40 år siden og assosiasjonene går til tidlig Bob Dylan og bluesmenn som Mississippi John Hurt eller Leadbelly. Her hører du platas åpningslåt, "I won't be found".

Hør flere låter fra albumet på MySpace, og se livevideoer her.



The Tallest Man on Earth i samlinga

Tilbake i triumf


Vi gleder oss stort over at Q-Tip fra A Tribe Called Quest endelig er tilbake med ny plate, nesten 10 år etter hans første soloframstøt, Amplified, kom ut i 1999. Q-Tip har i mellomtiden slitt med å få tillit hos flere plateselskap, og har etter sigende spilt inn 3 fulle album som forblir uutgitt.

Desto hyggeligere er det da at den svært passende titulerte Renaissance er en triumf fra begynnelse til slutt. Mannen kaster ikke engang bort tid og plass på å være bitter etter et tiår med forsømming, men fortsetter som før i sin sjelfylte stil, henter elementer fra funk, soul, jazz, ja tilogmed krautrock for å gi liv til tekstene som spinner rundt temaer som konflikt, kamp, kjærlighet og forsoning. Her er første video fra plata, "Gettin up". Flotte saker!




Q-Tip i samlinga
A Tribe Called Quest i samlinga

11.11.08

Å bygge slott

I dette avsnittet av In the studio fra Pitchfork.tv får vi være med under innspillinga av Deerhunters nydelige nye plate Microcastle i april i år. Vi får intervjuer med band og produsent, og et innblikk i skapelsesprosessen og utforminga av arrangementer og Microcastles besnærende lydbilde. Plata låner du selvsagt hos oss!

Se del 2 av dokumentaren her.
Les mer om Deerhunter og se dem spille 2 sanger fra plata live her.



Deerhunter i samlinga

10.11.08

Guilty pleasure

Vi satser på en pangåpning av uka med Jim Steinmans fantastiske over-the-top-perle "Tonight is what it means to be young" - et melodrama av nesten operatiske proposjoner. Inntrykket forsterkes ytterligere av den tilhørende videoen som er fra kultfilmen Streets of Fire, hvor låta figurere.

Steinman må kunne kalles kongen av det melodramatiske rockeeposet: han står bak både Bonnie Tylers "Total eclipse of the heart" og "Faster than the speed of night", mye av Meat Loafs beste materiale, bl.a. fra Bat out of Hell I & III, og har i tillegg samarbeidet med bl.a. Andrew Lloyd Webber, Barbara Streisand, Celine Dion og Sisters of Mercy. Bak gruppenavnet Fire Inc., som framfører "Tonight is what it means to be young" finner et knippe studiomusikere satt sammen for anledningen.

I samme slengen anbefaler vi gjerne også dokumentaren om innspillinga av det første Bat out of hell-albumet i serien Classic albums, hvor vi møter både Steinman, Meat Loaf og produsent Todd Rundgren. Både den og filmmusikken fra Streets of fire låner du hos oss!



Streets of fire i samlinga

7.11.08

Feminin flow


Jean Grae fra Brooklyn, New York, men med røtter i Sør-Afrika (hun er datter av den Sør-Afrikanske jazzpianisten Abdullah Ibrahim), slapp i år sitt 4. album Jeanius i tospann med produsenten 9th Wonder. Sistnevnte er virkelig ett av hiphopens unge vidundre, med jobber for Jay-Z, Murs, Destiny's Child, Mary J. Blige, Erykah Badu, De La Soul og Mos Def bak seg i en alder av 33 år.

Jean Grae er en sosialt bevisst tekstforfatter med viktige tema på blokka (at plata er utgitt på barndomsvennen Talib Kwelis selskap Blacksmith burde si sitt), men sørger for at alvoret ikke tar overhånd ved å balansere det med mer humoristiske, battleaktige rhymes. Hennes uvilje mot å la seg markedsføre som en typisk hip-hop babe har også skaffet henne problemer i platebransjen, og har bidratt til at Jeanius ikke har kommet ut før nå, selv om den i realiteten har vært ferdig siden 2004. Verden er definitivt ikke rettferdig!

På den første singelen fra plata, "Love thirst", er det som tittelen antyder en adskillig mykere utgave av dama vi møter. Tekstmessig er vel denne nærmere soverommet enn barrikadene, og i videoen bekler hun baksetet på en vintage New Yorktaxi med en viss forstyrret ung mann bak rattet...



Jean Grae i samlinga

6.11.08

Forrykende f**nskap


Fucked Up fra Toronto, Canada, spiller til tross for det rølpete navnet, en sofistikert form for hardcorebasert rock med massive gitarvegger (opptill 17 gitarspor på en låt!) og episke låter om liv og død. På "Son the father", det vel seks minutter lange åpningssporet på deres nye plate, The Chemistry of Common Life, viser de sedvanlig forakt for kirke og religion med refrenget "It's hard enough being born in the first place: who would want to be born again?".

Er du svak for intens, livsbejaende og grandios rock, vil du garantert få ståpels av Fucked Up - eller som plateselskapet deres Matador sier det: "...they have created a great, weird, heavy record that stubbornly sticks in your brain and your heart." Den er vi med på!

Se også FU oppføre seg svært...vel, fucked up her.


Discover Fucked Up!


Fucked Up i samlinga

5.11.08

Forandring fryder

Dagens nyheter inspirerte oss til å trekke fram denne klassikeren fra en av soulmusikkens aller flotteste stemmer.



Sam Cooke i samlinga

4.11.08

Synder i sommersol


Overhallingen Sigurd Wongraven satser stadig for fullt på sitt Satyricon, som har spilt inn sin nye plate The age of Nero i solfylte Los Angeles med stjerneprodusenten Joe Barresi (Melvins, Queens of the Stone Age, Bad Religion, Weezer, Tool osv.) bak spakene. I denne reportasjen fra Lydverket snakker Wongraven om egen arbeidsmoral, sitt forhold til norsk platebransje og norsk jantelov.

Hør singelen fra plata "Black crow on a tombstone" her.



Satyricon i samlinga

3.11.08

Tysk techno


Helt siden Krautrockens eksperimenter tidlig på 70-tallet (eller før) og framvoksten av den første maskinbaserte musikken med Kraftwerks robotpop i sentrum, har Berlin vært et hovedsete for elektronisk musikk. Minimalisthousemesteren Ricardo Villalobos holder til der, og det samme gjør Stefan Betke alias Pole. Betke beveger seg innenfor litt av det samme musikalske landskapet som Villalobos, og gjør mye med få virkemidler: bassrik dub-inspirert elektronika med delikate diskantrytmer er stikkord.

Nylig ble hans 3 første langspillere, 1 2 & 3 fra 1998, 1999 & 2009, utgitt på nytt sammen i en boks, og det ventes i spenning på Poles oppfølger til fabelaktige Steingarten fra i fjor. Begge utgivelsene finner du i samlinga vår, og vi synes dette er musikk flere utenom de innerste elektronikakretser burde få øynene opp for!

Her er åpningsporet fra Steingarten, hvor Betke stiller urspørsmålet "Warum"



Pole i samlinga
Ricardo Villalobos i samlinga