30.12.08

Fjærlett feinschmeckeri

Vi avslutter året med en favoritt fra The Shins, et band som etter en veldig lovende innledning på platekarrieren, mistet noe av piffen på Wincing the night away fra 2007. Vi håper imidlertid på mer sterkt materiale fra New Mexicanerne i framtida, og fyrer av knallsterke "St. Simon" fra deres foreløpige høydepunkt i diskografien, Chutes too narrow fra 2003, til ære for det nye året!



The Shins i samlinga

19.12.08

God jul!

Det er så mange slags jul! I New York f.eks., kan det arte seg omtrent slik Run DMC forteller i sin juleklassiker fra 1987, "Christmas in Hollis", eller som i The Pogues og Kirsty McColls udødelige "Fairytale of New York" fra samme år. 87 var tydeligvis et bra år for julemusikk!

Vi lar dette være god jul og på gjenhør fra oss på Musikkavdelinga!





Julemusikk i samlinga

18.12.08

Litt førjulsidyll

P3s Radioresepsjonen arrangerte Julesession her forleden, hvor de foruten de vanlige ablegøyene spedde på med julesanger og livemusikk av Marit Larsen. Ett av høyepunktene kom da Larsen inviterte Odd Nordstoga og medlemmer av Trondheimsolistene opp på scenen for å gjøre en versjon av den tradisjonelle irske julesangen "The Wexford carol". P3TV var på plass og filmet seasen som vi nå viderebringer til deg.



Marit Larsen i samlinga
Odd Nordstoga i samlinga
Trondheimsolistene i samlinga

17.12.08

Ja takk!


En av etterlevningene fra den potente musikkscenen i Chicago på 90-tallet er The Sea and Cake, som fremdeles er aktive og ga ut sin foreløpig siste plate tidligere i år. Sval og lett popmusikk inspirert av jazz og tropicalia med lekre luftige arrangementer har vært og er fremdeles deres varemerke, og i bandet finner du foruten de to fine låtskriverne Sam Prekop og Archer Prewitt, også Tortoisetrommis og studiowizard John McEntire, og plata er som vanlig spilt innspilt i hans studio Soma i Chicago. I samlinga vår finner du deres kanskje mest vellykede album, Oui, fra 2000, sammen med årets plate, Car alarm, som viser at bandet fremdeles har mye å fare med.

Her er "Weekend" fra Car alarm.



The Sea and Cake i samlinga

16.12.08

Gutta i gata


En av årets mest kjærkomne reutgivelser har definitivt vært Nick Lowes debutalbum Jesus of cool, som kom i en nydelig nyutgave 30 år etter den ble utgitt for første gang. Lowe kom fra et av den engelske pubrockens mest sentrale band, Brinsley Schwarz (som bl.a. sto bak "(What's so funny 'bout) Peace, love, and understanding" som kompisen Elvis Costello fikk en hit med noen år senere), og supergruppa Rockpile, hvor også Dave Edmunds spilte, og var husprodusent for Stiff Records, hvor han selv sto for den første singelutgivelsen "So it goes"/"Heart of the City" i 1976. Lowe styrte også spakene på Elvis Costellos første plater, men ble etterhvert mer sjelden å høre som produsent.

Pga Lowe og Edmunds respektive platekontraktforpliktelser ble det bare ett offisielt album med Rockpile (som ikke kom ut før bandet var på hell i 1980), mens de måtte gi ut materialet sitt under enten Lowe eller Edmunds navn, selv om de første soloplatene deres i realiteten var Rockpileutgivelser.

Rockpileplata Seconds of pleasure, kan du låne hos oss, det samme gjelder Brinsley Schwarz og solomateriale fra både Elvis Costello, Dave Edmunds og ikke minst Nick Lowe. I tillegg vil vi anbefale The Big Stiff box set, en bred oversikt (4 CDer) over Stiff Records virksomhet fra 1976 til 1987.

Her er "So it goes", Lowes første singel, i en versjon med Rockpile. Den finner du også på Jesus of Cool - et tidløst mesterverk spekket med potensielle hitsingler som vi skal være veldig glade for at er tilgjengelig igjen etter mange år som overpriset samlerobjekt.



Nick Lowe i samlinga
Rockpile i samlinga
Brinsley Schwarz i samlinga
Dave Edmunds i samlinga
Elvis Costello i samlinga
The Big Stiff box set i samlinga

15.12.08

Svensken, svensken og svensken


Her er en av årets mest overraskende radiohiter fra den svenske nykommeren Lykke Li. "I'm good, I'm gone" er gromsporet på hennes debutplate Youth novels som kom i år. Nedenfor ser du låta i en fin løssluppen utgave med bl.a. landsmanninnen Robyn som medsanger. Lykke Li spilte nylig i Oslo, hvor nevnte Robyn (som var i Oslo i anledning Nobelkonserten) dukket opp sammen med en tredje svenske, samarbeidpartneren Kleerup, og gjorde kvelden til en uforglemmelig opplevelse ifølge flere anmeldeldere.



Lykke Li i samlinga

12.12.08

Klart farvann


Ambientmusikkens fanebærer for øyeblikket er østerrikske Christian Fennesz, som med sin ferske plate Black sea, leverer episk elektronika dandert med støyelementer, ved hjelp av laptop og gitar som er Fennesz instruments of choice. På hjemmesiden hans karakteriseres musikken på følgende vis:
His lush and luminant compositions are anything but sterile computer experiments. They resemble sensitive, telescopic recordings of rainforest insect life or natural atmospheric occurrences, an inherent naturalism permeating each piece.


Ikke dårlig! Vakkert er det udiskutabelt, som her på ett av sporene fra Black sea: "Vacuum".



Fennesz i samlinga

11.12.08

Ung sprelsk popgruppe slår seg sammen med tilårskommen distingvert crooner - med hell!


De engelske pophodene i Hot Chip samarbeider med selveste Robert Wyatt på sin kommende EP With Robert Wyatt and Geese som er i handelen på bitte lille julaften.

I dag kan du få ett av sporene på EPen "Made in the dark", gratis mot utveksling av e-postadresse og noen personopplysninger, og 19. desember får du ett spor til fra EPen sendt til din innboks. Ikke verst hva? Særlig ikke når musikken er så fin som dette.

Bestill låta her.




Hot Chip i samlinga
Robert Wyatt i samlinga

Skal vi dekadanse?


Gruff Rhys, frontmann i eventyrlystne Super Furry Animals, og hip-hop-produsenten Boom Bip slo seg sammen i 2006 og begynte å lage musikk sammen under navnet DeLorean. I år kom plata Stainless style under navnet Neon Neon, og det viser seg jaggu at resultatet er en av årets beste plater.

Bakgrunnen for samarbeidet var en fascinasjon for John DeLorean (mannen bak bl.a. sportsbilen DeLorean DMC-12, kjent fra Back to the Future-filmene); amerikansk bilmagnat og self made man, og Stainless style er et konseptalbum som kretser rundt DeLoreans liv og dermed temaer som ingeniørkunst, fart, biler, dekadanse, stil, jet-setlivet osv. Det hele oser av tidlig 80-tall, med utstrakt bruk av synther og kjølig elektronikk, men med Boom Bips rike hip-hop-produksjon og Rhys melodiske teft, psykedeliaøre og varme stemme som opptinende faktorer. En nydelig, helstøpt og stilren plate som garantert sitter godt i bilstereoen.

Vi vil også anbefale deg å sjekke ut plater med både Super Furry Animals og Boom Bip hvis du ikke har gjort det. Begge er selvsagt representert i samlinga vår!

Her er en av de mest poppa låtene på plata, "I Told Her On Alderaan".




Neon Neon i samlinga
Super Furry Animals i samlinga
Boom Bip i samlinga

10.12.08

Potensiell klassiker

Vi har ikke for vane å reklamere for musikk vi ikke har i samlinga, men når musikken er så slående som tittelsporet på Irans nye EP Buddy, gjør vi et unntak. Låta blir også å finne på Irans andre album, Dissolver, som kommer ut i februar 2009, i mellomtiden: hør og nyt!



MP3: Iran "Buddy"

9.12.08

I baksetet

Kurt Wagner fra soulcountryensemblet Lambchop var nylig i London og benyttet anledningen til å delta på en Black Cab Session hvor han gir en av Bob Dylans fineste låter en typisk Wagnersk innpakning. Se det kostelige klippet med Dylan og John Lennon som Wagner snakker om i introen til sangen her, og hør originalen til "You´re a big girl now" her.



Lambchop i samlinga

Et revitalisert band


Når vi først er inne på 2008 er det umulig å komme utenom Motorpsychos knallsterke og kompromissløse comeback som band. Little lucid moments innfridde forventningene til selv den mest hardbarka (og bortkjemte) fansen og tilbød 4 låter, alle over 10 minutter lange, med utbroderende, utfordrende og ekstatisk rockemusikk. I år samlet også bandet endelig sine videoer og ga dem ut sammen med dokumentarfilmer og annet snacks fra sin 20-årige eksistens på den doble DVDen Hair cuts. Begge to finner du i samlinga vår, sammen med det meste av psychoenes rikholdige backkatalog.

Motorpsycho inviterer for øvrig til førjulskos på Trondheims Rosendal Teater fredag 19. desember, og alle som kjenner til bandets livemeritter burde kjenne sin besøkelsestid.

For alle andre viderebringer vi (via Fabchannel) en konsert fra Paradiso, Amsterdam i 2002, da besetningen og situasjonen i bandet var en ganske annen, men du verden som de låt også da!



Motorpsycho i samlinga

Ingen parantes

Vi skal ikke belemre dere med noe årets beste-liste, men siden debuten til Vampire Weekend kom så tidlig på året, synes vi det er betimelig å dra de fram igjen i lyset når status for 2008 nå gjøres opp. Dessuten er videoen til "Oxford comma" såpass morsom i seg sjøl at bare det er en god nok grunn. Skulle du være interessert i å bidra til å kåre 2008s beste plater, kan du bl.a. gjøre det her.

De fleste av platene som dukker opp på disse kåringene kan du selvsagt også låne hos oss.



Vampire Weekend i samlinga

2.12.08

Gledelig gjenhør


Ett av de gledeligste comebackene på platefronten i år var det 90-tallsstilskaperne i Portishead som sto for. Mange hadde antakelig glemt eller fortrengt deres eksistens: Beth Gibbons hadde gått solo og trip-hop-hypen var død og begravet. Men der tok vi feil! Det viser seg at bandet lever videre uavhengig av trender gitt, takk og lov for det.

På den pragmastisk titulerte Third (nettopp, deres tredje plate), viste de at de fremdeles er å regne med, og vi mener den burde figurere på mange årets beste-lister i disse dager. Her er den siste videoen fra Third, "Magic doors".



Portishead i samlinga