30.6.11

Sommersysler

Det blir smått med oppdateringer her fremover ettersom vi glir over i feriemodus. Med på veien tar vi en raus videoliste fra BBCs legendariske musikkprogram The Old Grey Whistle Test, og en Spotify-spilleliste med noen av de flotteste damene vi vet om. Samtidig minner vi om sommerlåtsamarbeidslista mange hjalp oss med å lage i fjor.

Så høres vi på andre sida av sommeren!

24.6.11

Lystseilas

Det er ikke like lett for alle band å strippe ned musikken sin til the bare essentials. YACHT, for eksempel, lener seg tungt på intrikat elektronisk infrastruktur for å gjenskape låtene sine live, så når de skulle gjøre en av NPRs Tiny Desk Concerts, bød det på særskilte utfordringer. Vi synes likevel at resultatet ble noe av det bedre vi har sett i konsertserien. Ikke minst pga av vokalist Claire Evans magnetiske scenepersonlighet, selv når scenegulvet ikke gir mye rom for utagering.

YACHT er ute med sin nye plate, Shangri-La, 8. juli, men du kan allerede høre hele på NPRs nettsider. Her gjør de to låter fra plata, samt hiten "Psychic City" fra 2009s flotte See Mystery Lights. Vi slenger også med den lekre nye videoen til "Utopia and Dystopia (The Earth is on Fire)"



YACHT Utopia / Dystopia (The Earth Is On Fire) from DFA Records on Vimeo.



YACHT i samlinga

21.6.11

Strålende grums

Grouper, soloprosjektet til ambientmusiker Liz Harris, er tilbake med ny plate. Dragging a Dead Deer Up a Hill var en av våre favoritter i 2008, og Harris har siden det bl.a. vært oppvarmer for Animal Collective på deres suksessrike 2009-turné i kjølvannet av Merriweather Post Pavilion. A I A er en dobbel, todelt vinylutgivelse som består av Dream Loss og Alien Observer, og med den følger en av de mest urovekkende musikkvideoene vi har sett på en stund. "I Saw A Ray" (kutt to fra Dream Loss) er regissert av Weston Currie, og er den første av en rekke videoer fra samme mann som er inspirert av plata.

Hold sansene åpne!

Grouper - I Saw A Ray from Weston Currie on Vimeo.



Grouper i samlinga

20.6.11

Exile on Moan St.

Miles Davis såkalte elektriske periode (1968-1975), er en eneste lang gullåre av materiale som fortsetter å inspirere og forbløffe tilhørere. En av de aller beste platedokumentasjonene av denne vanvittige perioden, er Get Up With It, et oppsamlingsheat med musikk innspilt i årene 1970-74. Miles sjøl var spesielt opptatt av gitarer på den tida, og hadde foruten to fenomenale gitarister i bandet (først og fremst Pete Cosey og Reggie Lucas, men også John McLaughlin og Cornell Dupree), også funnet ut at han ville gjøre sine egne instrumenter, trompet og orgel, mer gitarlike gjennom utstrakt bruk av wah-wah-pedal. Plata inneholder noen av de mest flammespyttende, men også jordbundne musikkstrekkene i Davis diskografi, og høres fortsatt ut som musikken fra en tenkt science fiction-film 35-40 år senere.

Her er sjefen med bandet anno 1973, live under Berliner Jazztage: David Liebman, sax/fløyte; Pete Cosey, gitar, perkusjon; Reggie Lucas, gitar; Michael Henderson, bass; Al Foster, trommer & James Mtume, perkusjon.



Get Up With It i samlinga

17.6.11

I kampens hete

Sommeren er her og vi føler et ekstra behov for å kjøle oss ned med litt iskrem i dag. Likevel har vi på følelsen at Battles nye musikkvideo muligens ikke vil føre til ønsket effekt. En knakende god låt er det uansett, fra Battles fremragende nye plate Gloss Drop, som er deres første uten frontmann Tyondai Braxton. Denne gangen har de i stedet knyttet til seg håndplukkede vokalister (bl.a. Gary Numan og Yamantaka Eye!) på omtrent halvparten av låtene på plata, resten er instrumentaler. På "Ice Cream" har de med seg den chilenske technoprodusenten Matias Aguayo bak mikrofonen.

Vi slenger også med en flott filmet liveutgave av en av instrumentallåtene på plata, "Futura", fra La Blogothèque, hvor du får et godt inntrykk av hvordan bandet kjemper med låtene live. Fabelaktige greier.


Battles | Futura | A Take Away Show from La Blogotheque on Vimeo.



Battles i samlinga

14.6.11

Frijazz, anyone?

Vil du vite mer om improvisert og eksperimentell musikk, og hvilket forhold utøverne selv har til disse begrepene, anbefaler vi Thomas Loyens pratsomme dokumentar How About Free Jazz? som ligger ute på Vimeo. Litt musikk følger også med, men den nysgjerrige må nok gjøre en innsats på YouTube, eller ta turen innom oss for videre lytting.

Som så ofte før når det gjelder jazzrelatert musikk har vi fått tips fra en av bloggene vi leser regelmessig, Wyatting. Sjekk den ut!


How about free jazz? from Thomas Loyens on Vimeo.



Jazz på CD i samlinga

9.6.11

Henda i været

I dag er det så varm i Trondheim at vi knapt orker jobbe. Men høre på musikk gjør vi selvsagt forsatt gjerne! Og hva passer vel bedre i fluktstolen enn noe fra De La Souls feelgood-klassiker 3 Feet High and Rising. Med på "Buddy" finnes også flere medlemmer av hip-hop-kollektivet Native Tongues; The Jungle Brothers, Q-Tip fra A Tribe Called Quest og Queen Latifa.



De La Soul i samlinga

8.6.11

Singelnytt



Singelnytt fra to ulike hold i dag. Først ute er den amerikanske hip-hop/elektronikaduoen Spank Rock. Rapper Naeem Juwan (MC Spank Rock) og produsent Alex Epton (XXXChange) har ikke latt høre fra seg på de fem årene som har gått siden den flotte debutplata YoYoYoYoYo, men avslørte nylig detaljer rundt sin neste plate Everything Is Boring and Everyone Is a Fucking Liar, som skal slippes i september. Den eneste låta som er avslørt så langt er den forbløffende poppa "Energy" som har et typisk Can-groove fra verdens stødigste trommis, Jaki Liebezeit, som grunnstamme.

Spank Rock - Energy (Produced by Boys Noize) by srlaughery

Noen av oss har lenge vært klar over at stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen, kan mer enn å argumentere overbevisende for økt miljøbevissthet, han fører også en god sak bak tangentene i ett av sine mange band, Amish 82, som er ute med singelen "Crocodile".

AMISH 82 - Crocodile by Riot Factory

Spank Rock i samlinga

6.6.11

Ingen smågutter

Den kanadiske duoen Junior Boys har laget frisk, romantisk ladet, elektropop på tre plater så langt. Nå er de tett på å slippe sin fjerde, og denne gangen låter de virkelig som summen av sine formodentlig mangslungne platesamlinger. På mystisk vis klarer de å blande popsensibiliteten til Scritti Politti og Erasure, melankolien hos The Blue Nile og Japan, minimalistisk techno og intrumental hip-hop, på en svært tilfredsstillende måte, som i alle fall får smilet til å bre seg på våre ansikter. It´s All True er ute 1. juli, men kan høres i sin helhet via The Hype Machine nå!



Junior Boys i samlinga

Sløyt, stramt og stilsikkert

Steely Dan-maestro Donald Fagen ga ut sin første soloplate, The Nightfly, i 1982, og det høres. Plata var en av de første som ble innspilt hel-digitalt, og brukes som lydreferanse for hi-fi-nerder og lydteknikere verden over. Likevel er det ett tiår som manes sterkere fram på plata enn 80-tallet, nemlig 50-tallet, nærmere bestemt det amerikanske 50-tallet - en tid preget av uskyld, naivisme og ukuelig fremtidsoptimisme. Tekstene er som vanlig fra Fagen både gripende og ironiske. På åpningslåta "I.G.Y." (kort for International Geophysical Year) gjør han narr av romkappløpets dagdrømmer "By '76, we'll be A-OK," lover fortelleren, undervannstog, "wheels in space" og "Spandex jackets, one for everyone." Men det hele omtales på melankolsk vis, med stor ømhet for disse framtidsdrømmene. På den andre hiten fra plata, "New Frontier", brukes JFKs berømte frase som metafor for seksuallivet og voksentilværelsens mysterier. Låta følger en wannabe hipster gjennom en fest i foreldrenes bombeskur, mens han jakter en jente "with a touch of Tuesday Weld" og tilstår "I can't wait till I move to the city, 'til I finally make up my mind to learn design and study overseas."

En utrolig vellykket, helhetlig plate, med sammenhengende tematikk både tekstlig og musikalsk. Materiale som ligger helt på høyde med det beste fra Steely Dan. Her er musikkvideoen til omtalte "New Frontier".




Donald Fagen i samlinga

4.6.11

Ti på tid


Uforlignelige Ungdomskulen har fullført dogmeprosjektet sitt, Gimme Ten - ti låter på tilsammen ti minutter. Verket skal etterhvert ut på syvtommer, men kan allerede streames i sin helhet, f.eks. her. Videoer til alle ti har de lagd også!

GIMME TEN by UNGDOMSKULEN

Ungdomskulen i samlinga

3.6.11

På tur med Cass

Vi har skrevet om Cass McCombs "County Line" før, men kan ikke dy oss for å gjøre det igjen nå som Cass har laget video til låta fra Wit's End. Vi synes det er en av årets beste låter (og plater), og videoen, som bl.a. finner sted under Mardi Gras i New Orleans, er ferfekt akkompagnement. Folkens, hvis dere enda ikke har fått ørene opp for Mr. McCombs: tiden er inne!



Wit's End i samlinga

På repeat: The Rip

Av og til, ikke ofte, dukker det opp låter som setter seg i ryggmargen din. Portisheads "The Rip" er en slik låt, og det er det ikke bare vi som mener. Brian Eno proklamerte sin kjærlighet til låta når han var gjeste-DJ hos NPR Music sin podcast All Songs Considered nylig, og den frekventerte Radioheads konsertrepertoar en stund. Låta, som like gjerne kunne hett "The Trip", tar deg med på en suggererende reise. Fra den spede begynnelsen med akustisk gitar, forsiktig synthpuls og Beth Gibbons sorgtunge vokalfraseringer, til groovetoget plukker deg opp midtveis og setter kurs mot ukjent mål. En tur du vil gjenta så fort den er over.

"The Rip" er ett av mange høydepunkter på Portisheads comebackalbum Third fra 2008. Her er tre utgaver av den: Portishead live hos Jools Holland, studioversjonen med animert musikkvideo, og et kornete backstage-opptak med Thom og Jonny fra Radiohead.




Third i samlinga